Przepis

przygotowywanie zaczynu
360 min
przygotowywanie zaczynu
1. Pomieszaj w misce składniki na zaczyn, przykryj folią aluminiową i odstaw w temperaturze pokojowej na ok. 6 godzin.
pierwsze wyrastanie
40 min
pierwsze wyrastanie
2. Po upływie tego czasu do dużej miski wlej 485 ml ciepłej wody. Dodaj zaczyn i wymieszaj, żeby rozpuścił się w wodzie. Dodaj mąkę i pomieszaj, aż ciasto na chleb orkiszowy z ziemniakami będzie jednolite. Odstaw pod przykryciem szmatki na ok. 40 minut.
drugie wyrastanie
180 min
drugie wyrastanie
3. Po upływie tego czasu do ciasta dodaj puree, sól i 15 ml wody. Zagnieć rękami aż stworzy jednolite ciasto i przełóż do czystej miski. Odstaw w ciepłe miejsce na 3 godziny. Przemieszaj ciasto rękami po upływie 1,5 h a następnie po kolejnych 1,5 h.
trzecie wyrastanie
180 min
trzecie wyrastanie
4. Przelej ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia 30 centymetrowej foremki. Ciasto powinno być mokre i raczej lejące. Posyp mąką z góry i uklep ciasto w formie. Odstaw jeszcze na 3 h do wyrośnięcia.
pieczenie
45 min
pieczenie
5. Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 240 stopni. Wstaw foremkę do piekarnika i piecz 25 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 190 stopni i piecz jeszcze 20 minut. Wyjmij chleb orkiszowy z ziemniakami z piekarnika, z formy i z papieru. Odstaw do całkowitego ostygnięcia (najlepiej na co najmniej kilka godzin lub na noc) na wyjętej z piekarnika kratce.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen

Wasze komentarze

  • Katarzyna 30 czerwca 2020 o 10:56

    witam 🙂 czy można użyć do przepisu dwóch rodzajów mąki? Mam orkiszową typ 500 i pszenną pełnoziarnistą.
    Z góry dziękuję za odpowiedź!

  • Agata 23 lipca 2018 o 06:42

    Witam! Upiekłam chleb, ale nie wiem czy dobrze wyszedł… Czytałam, że miąższ ma być wilgotny, ale mój wyszedł tak bardzo wilgotny i gumowy, że ciężko go pokroić (nóż przykleja się do miąższu). Trochę się boję, że po prostu się nie dopiekł.
    (robiłam na zakwasie orkiszowym zamiast pszennego).

  • sylwia 24 lutego 2016 o 12:06

    Czy można użyć mąkę orkiszową razową typ 2000?

  • editt 14 maja 2015 o 09:15

    A czy zakwas pszenny mozna zastapic zakwasem zytnim w tym przepisie?

  • Asia 26 marca 2015 o 11:33

    A skąd wziąć zakwas przenny

  • Ala 22 marca 2015 o 19:09

    Mam tylko jedno pytanie:
    Jakiego użyć papieru do pieczenia jeśli wszystkie które widziałam mają ograniczenie w temp. pieczenia 220″?

    • Śliwka 26 marca 2015 o 09:27

      O! nie zwróciłam uwagi, że papiery mają ograniczenia:)
      Nigdy na to nie zwracam uwagi i nie miałam z tym problemów, więc proszę się nie przejmować.
      Pozdrawiam:)

      • Kataryna 31 lipca 2016 o 12:12

        A ja miałam i u mnie dymił i śmierdział przy 220 stopniach. 🙂
        Z tego też powodu kupiłam dwie formy silokonowe, ale w nich znowu chleb rozchodzi się strasznie na boki, w ogóle kształtu nie trzymają. Widziałam na jakichś zdjęciach tu na blogu silikonową formę, jaskrawo zieloną, więc mam pytanie do autorek, czy to normalne, że forma w ogóle nie trzyma kształtu, czy te moje są jakieś lewe… Wsadzam ciasto do dwóch, ale i tak wychodzi rozpłaszczony dziwoląg, no i trzeba go wyjmować pod koniec, żeby boki nie były zupełnie blade. Choć i tak lepsze to imho od papieru, bo u mnie zawsze się krzyklejał i go potem z chlebem musiałam jeść, bo nie miałam cierpliwości, żeby bawić się w odrywanie tych wszystkich małych kawałeczków po upieczeniu.
        A na przepis kliknęłam dzięki pięknej fotce, chlebek jak z obrazka, ach te dziurki!!

        • Tosia 31 lipca 2016 o 16:39

          Używałam kilka razy silikonowej formy, ale właśnie nie podobał mi się kształt, moim zdaniem do wypieków chlebowych średnio się nadaje.
          Mam swój ulubiony pergamin, który się nie dymi, nie zmienia koloru i nie śmierdzi. A smaruje zawsze delikatnie formę tłuszczem i potem wewnątrz jeszcze papier przed przełożeniem ciasta. Dzięki temu papier nigdy nie przykleja się do chleba.

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita Maślany Smak
Smakowita maślany smak
A może masz ochotę na chrupiącą bagietkę? Smakowita maślany smak sprawi, że poczujesz moc przyjemności prosto z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Rrzepak
Ziarna rzepaku
Rzepak to jedna z najważniejszych roślin oleistych występujących w Polsce. Dzięki swoim wartościom odżywczym oraz pochodzeniu nazywany jest oliwą Północy.
Dowiedz się więcej