Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

przygotowywanie zaczynu
przygotowywanie zaczynu
1. Ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie, odcedź i ostudź. Rozgnieć na puree. Pomieszaj ze sobą składniki na zaczyn w misce i odstaw ją w ciepłe miejsce pod przykryciem folii aluminiowej na ok. 6-8 godzin.
wyrabianie
wyrabianie
2. Po upływie tego czasu dodaj do zaczynu składniki na ciasto właściwe i zagnieć ciasto. Będzie lekko lepkie, po zagnieceniu w jednolitą masę, możesz lekko podsypać je mąką z zewnątrz, aby lepiej się zagniatało.
wyrastanie
wyrastanie
3. Przełóż ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia 30-centymetrowej foremki. Uklep ciasto w formie. Odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 4 h.
pieczenie
pieczenie
4. Przełóż ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia 30-centymetrowej foremki. Uklep ciasto w formie. Odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 4 h.
Smakowita
Jeszcze lekko ciepłą kromkę posmaruj Smakowitą z masłem.
Ocena czytelników: 5 z 1 ocen
Czas całkowity: 10 godz 30 min
Czas wyrastania: 10 godz
Czas wypieku: 30 min