Dopóki natura nie da nam świeżych owoców musimy polegać na tych suszonych. Dobra wiadomość jest taka, że akurat w wypiekach chlebowych te wersje sprawdzają się dużo lepiej niż wersje świeże.

Dzięki dodaniu suszonych owoców, takich jak figi, śliwki, morele czy żurawina, nasze wypieki same w sobie nie nabierają słodkiego charakteru, ale ich smak przełamany jest odrobiną słodyczy. Prawdę mówiąc to najbardziej w nich lubię.

chleb z suszonymi figami

Dzisiaj znowu używam mojego ulubionego zakwasu pszennego, który w moim domu znajduje samych amatorów. Koniecznie spróbujcie!

Chleb z suszonymi figami i otrębami na zakwasie pszennym
Autor: 
Czas przygotowania: 
Czas pieczenia: 
Calkowity czas: 
Porcje: 1
 
Składniki
  • 400 g mąki pszennej chlebowej
  • 120 g zakwasu pszennego
  • 60 g suszonych fig
  • 2 łyżeczki soli
  • 40 g otrębów pszennych
  • 230 ml ciepłej wody
Instrukcja
  1. Pomieszaj ze sobą wszystkie składniki i rękami uformuj jednolitą masę.
  2. Prostokątną foremkę o długości 15 cm wysmaruj tłuszczem i obsyp mąką. Umieść w niej ciasto i lekko uklep.
  3. Przykryj ciasto materiałową szmatką i odstaw na noc (na co najmniej 8 godzin) w ciepłe miejsce, na przykład niedaleko kaloryfera.
  4. Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  5. Wstaw foremkę do piekarnika i piecz ok. 30 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 150 stopni i piecz jeszcze 15 minut.
  6. Wyjmij i ostudź bochenek.
podpis Tosi
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen