Przepis

przygotowywanie zaczynu
360 min
przygotowywanie zaczynu
1. Składniki zaczynu, czyli: 20 g zakwasu, 65 g mąki pszennej oraz 65 ml wody mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. W zależności od temperatury otoczenia czas wyrastania zaczynu na chleb będzie inny.
przygotowywanie składników
300 min
przygotowywanie składników
2. Ziarno amarantusa zalewamy 250 ml wrzątku i odstawiamy do namoczenia na około 4-5 godzin w chłodne miejsce lub krótko obgotowujemy i studzimy.
Wyrabianie ciasta
15 min
Wyrabianie ciasta
3. Wszystkie składniki na chleb wyrabiamy na gładkie elastyczne ciasto. Ciasto powinno mieć stałą konsystencję, ale może się lekko rozpływać. W razie konieczności regulujemy ilość dodanej wody.
pierwsze wyrastanie
150 min
pierwsze wyrastanie
4. Wyrobione ciasto na chleb odstawiamy pod przykryciem na około 2,5 h. W czasie wyrastanie 2-3-krotnie składamy ciasto w równych odstępach czasu.
drugie wyrastanie
60 min
drugie wyrastanie
5. Wyrośnięte ciasto formujemy na dowolny kształt i przekładamy do koszyka rozrostowego. Jeśli nie posiadamy koszyka, funkcję tę może pełnić durszlak wyłożony ściereczką lub miska. Odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na około 1 h lub do chwili, gdy wyrośnie o 30-50%.
pieczenie
40 min
pieczenie
6. Chleb pszenny z amarantusem przekładamy z koszyka na pergamin lub blachę i pieczemy przez 20 minut w temperaturze 230 stopni C, a przez kolejne 20 minut w temperaturze 210 stopni C lub do momentu, aż będzie odpowiednio zarumieniony. Chleb ten można też upiec w uprzednio rozgrzanym naczyniu żeliwnym.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Rrzepak
Ziarna rzepaku
Rzepak to jedna z najważniejszych roślin oleistych występujących w Polsce. Dzięki swoim wartościom odżywczym oraz pochodzeniu nazywany jest oliwą Północy.
Dowiedz się więcej