Przepis

mieszanie składników
5 min
mieszanie składników
1. Aktywny zakwas żytni, uprzednio dokarmiony mąką żytnią chlebową w odpowiedniej proporcji, mieszamy z wodą. Przy sztywniejszych zakwasach trzeba dolać troszkę więcej wody niż podane. W razie wątpliwości – piszcie w komentarzu.
Wyrabianie ciasta
20 min
Wyrabianie ciasta
2. Do wody z zakwasem żytnim wsypujemy mąkę pszenną chlebową. Krótko wyrabiamy, do połączenia się składników. Odstawiamy na 20 minut pod przykryciem.
wyrabianie
15 min
wyrabianie
3. Wstępnie wyrobione ciasto na chleb zagniatamy przez kolejne 10 minut lub do uzyskania elastycznego ciasta. Pod koniec zagniatania dodajemy pokrojone figi oraz orzechy.
pierwsze wyrastanie
270 min
pierwsze wyrastanie
4. Wyrobione ciasto odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na 2-2,5 godziny. W tym czasie dwukrotnie składamy ciasto jak kopertę. Ciasto na chleb po tym czasie powinno być puszyste i zwiększyć objętość o około 30-50%.
formowanie
10 min
formowanie
5. Wyrośnięte ciasto na chleb z figami i orzechami formujemy nadając mu dowolny kształt.
drugie wyrastanie
90 min
drugie wyrastanie
6. Uformowany chleb z figami i orzechami przekładamy do koszyka do wyrastania i przykrywamy ściereczką. Pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia.
pieczenie
45 min
pieczenie
7. Wyrośnięty bochenek wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 230 stopni C. Pieczemy przez 15-20 minut. Następnie obniżamy temperaturę do 200 stopni C i pieczemy przez kolejne 20-25 minut. Chleb z figami i orzechami studzimy na kratce.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen

Wasze komentarze

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Rrzepak
Ziarna rzepaku
Rzepak to jedna z najważniejszych roślin oleistych występujących w Polsce. Dzięki swoim wartościom odżywczym oraz pochodzeniu nazywany jest oliwą Północy.
Dowiedz się więcej