Chleb z figami i orzechami
Nie ma lepszego sposobu, by uczcić Walentynki niż przygotować domowy chleb z figami i orzechami. To wypiek, który idealnie wpisuje się w atmosferę miłości i ciepła. Wyobraźcie sobie delikatny aromat pieczonego chleba unoszący się w całym domu i chrupki bochenek, który skrywa słodycz suszonych fig oraz chrupkość orzechów laskowych. To prawdziwa uczta dla zmysłów.
Kluczową rolę odgrywają takie składniki:
- mąka pszenna chlebowa zapewnia idealną strukturę, a aktywny zakwas żytni nadaje wypiekowi charakterystyczny aromat i lekkość
- figowe akcenty w połączeniu z chrupkimi orzechami laskowymi tworzą duet, który łączy się w harmonijną całość. Co więcej figi i orzechy to produkty, które są symbolem dobrobytu i miłości – idealnie pasujące na Walentynki! Figi są także źródłem wielu cennych składników odżywczych takich jak błonnik czy antyoksydanty. Orzechy laskowe natomiast wprowadzają chrupkość i dostarczają zdrowych tłuszczów, co sprawia, że ten chleb jest nie tylko smaczny, ale też odżywczy. Oczywiście można użyć innych orzechów np. włoskich czy migdałów.
Dlaczego warto wybrać chleb figowo-orzechowy na Walentynki?
Bochenek tego chleba to połączenie smaku i uczucia. Figi dostarczają naturalnej słodyczy, która przełamuje lekko orzechową nutę. Takie połączenie sprawia, że ten chleb pasuje nie tylko na wieczór z bliskimi, ale też na wykwintne śniadanie czy jako dodatek do deski serów. Można go podawać z konfiturą, miodem lub po prostu samodzielnie – za każdym razem zachwyca tak samo. Chrupiący chleb na zakwasie z figami i orzechami laskowymi to wyjątkowy smak, który rozkochuje od pierwszego kęsa!
Pamiętajcie, aby przed pieczeniem dokarmić swój zakwas 🙂 Do pieczenia potrzebny jest aktywny zakwas żytni. Jeśli nie macie takowego, a chcecie wyhodować samodzielnie swój zakwas, polecam przeczytać poradnik Zakwas żytni – krok po kroku.
Pamiętajcie, że czas wyrastania ciasta na zakwasie u Was może się różnić od podanego poniżej. Dlaczego? Mamy różne warunki, różne zakwasy i mąki, więc podane czasy traktujemy jako uśrednione. Podobnie jest zresztą z ilością wody – przy sztywniejszych zakwasach trzeba dolać troszkę więcej wody niż podaję. W razie wątpliwości – piszcie pytania w komentarzach.
Inne przepisy na pieczywo z dodatkami
Polecam takie smakowite receptury na domowe pieczywo, które mogą Was zainteresować:
- korzenny chleb dyniowy
- chleb jesienny z żurawiną
- chleb 4 ziarna na zakwasie żytnim
- chleb z czekoladą i żurawiną na zakwasie
Jakieś pytania o pieczenie chleba z dodatkami w domu?
Czy ten chleb z figami i orzechami zagości na Waszym walentynkowym stole? Czekam na Wasze komentarze, zdjęcia i inspiracje. Każda opowieść o tym, jak przygotowujecie i podajecie Wasze wypieki, jest dla mnie niezwykle ważna. Dajcie znać, co myślicie!
Wasze komentarze