Przepis

przygotowywanie składników
30 min
przygotowywanie składników
1. Dynię oczyszczamy, kroimy na kawałki podobnej wielkości. Smarujemy delikatnie oliwą lub olejem i oprószamy solą. Pieczemy w temperaturze 190 stopni C przez około 20-30 min. lub do momentu, aż będzie miękka. Studzimy i miksujemy na puree. Takie puree można przygotować do 2-3 dni wcześniej i przechować w lodówce.
mieszanie składników
5 min
mieszanie składników
2. Mleko mieszamy z miodem i stopniowo wlewamy do mąki pszennej chlebowej wymieszanej z suszoną żurawiną, cynamonem, drożdżamy oraz solą i puree z dyni.
pierwsze wyrastanie
60 min
pierwsze wyrastanie
3. Wyrabiamy elastyczne ciasto na korzenny chleb dyniowy odchodzące od dłoni. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości na ok. 1 godz. Stawiamy w ciepłym miejscu, bez przeciągów.
drugie wyrastanie
60 min
drugie wyrastanie
4. Wyrośnięte ciasto na korzenny chleb dyniowy delikatnie rozciągamy i formujemy w podłużny wałek. Przekładamy do natłuszczonej formy keksowej o długości ok. 30 cm. Przykrywamy i odstawiamy na 1 godz. do wyrośnięcia. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość.
pieczenie chleba
40 min
pieczenie chleba
5. Wyrośnięty korzenny chlebek dyniowy wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni C i pieczemy ok. 40 min. lub do uzyskania odpowiedniego stopnia wypieczenia.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej