Przepis

mieszanie składników
5 min
mieszanie składników
1. Mieszanie składników na bułki tygrysie. W dużej misce mieszamy ugotowany na sypko i wystudzony ryż z mąką pszenną, solą i suszonymi drożdżami. Stopniowo dolewamy letnie mleko zarabiając jednocześnie ciasto na bułki.
pierwsze wyrastanie bułek
60 min
pierwsze wyrastanie bułek
2. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto na bułki przez kilka minut. Następnie przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na 60 min. do wyrośnięcia. W ciepłym miejscu czas ten może ulec skróceniu. Ciasto na bułki tygrysie powinno podwoić swoją objętość.
przygotowywanie składników
15 min
przygotowywanie składników
3. Przygotowanie pasty ryżowej do bułek tygrysich. Na 15 minut przed końcem wyrastania ciasta na bułki, mieszamy mąkę ryżową z letnią wodą, olejem oraz 1 łyżeczką drożdży i odstawiamy.
formowanie bułek
5 min
formowanie bułek
4. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 części i formujemy okrągłe bułeczki tygrysie.
drugie wyrastanie bułek
20 min
drugie wyrastanie bułek
5. Bułeczki tygrysie smarujemy grubą warstwą pasty ryżowej. Bułeczki odsatwiamy do napuszenia (drugiego wyrastania) na ok. 15-20 min. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do temperatury 210 stopni C.
pieczenie bułek
20 min
pieczenie bułek
6. Bułeczki tygrysie pieczemy przez 20-30 min. lub do momentu, aż popękają i się ładnie zarumienią.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej