Chrupiąca skórka chleba i ten dźwięk, jaki wydaje w czasie krojenia… Chyba każdy zgodzi się ze mną, że to najlepszy chleb taki z chrupiącą skórką i miękkim miąższem. Czasami trudno uzyskać właśnie taką strukturę. Bywają chleby bardzo miękkie (co też ma swój urok), a czasem twarda jest nie tylko skórka, co pozbawia bochenek walorów smakowych.
Jak uzyskać chrupiącą skórkę na chlebie?
Dzisiaj przedstawię wam kilka domowych, sprawdzonych sposobów na dodanie skórce chleba chrupkości. Głównym bohaterem będzie woda w wielu postaciach.
1. Naczynie z lodem w piekarniku
Jednym z niezawodnych sposobów na otrzymanie chrupiącej skórki w każdym bochenku (i na drożdżach i na zakwasie) jest użycie naczynia wypełnionego kostkami lodu. Dzięki włożeniu go na dno piekarnika, dookoła woda z lodu paruje, nie naruszając miąższu, a dodając chrupkość zewnętrznej części bochenka.
Sposób: Napełnij głęboką blachę lub inne żaroodporne naczynie kostkami lodu. Po włożeniu formy z ciastem na chleb do piekarnika, umieść wypełnione kostkami lodu naczynie na dnie lub na niższym szczeblu piekarnika.
2. Smarowanie bochenka zimną wodą
Kolejny sposób również wykorzystuje walory jakie niesie ze sobą zimna woda. Jest to sposób wymagający trochę więcej zaangażowania, niż włożenie do piekarnika naczynia z kostkami lodu i trochę bardziej ryzykowny, jednak ja używam go bardzo często.
W tym wypadku lepiej sprawdzi się przy tworzeniu chleba na zakwasie, gdyż smarując go, nie ryzykujesz, że znacznie opadnie, jak to może się zdarzyć przy chlebach drożdżowych.
Sposób: Napełnij szklankę/filiżankę/miseczkę bardzo zimną wodą (możesz dodać kilka kostek lodu, aby mieć pewność, że woda jest naprawdę zimna. Po wsadzeniu bochenka chleba do piekarnika, po kilku minutach otwórz drzwiczki i posmaruj wierzch chleba za pomocą kuchennego pędzelka. Zamknij piekarnik i powtarzaj tę czynność co jakiś czas, gdy skórka wyschnie (nie będą już widoczne ślady wody).
3. Pryskanie bochenka zimną wodą
Niektóre stałe elementy domowego wyposażenia mogą się nam czasem przypadać do celów pierwotnie im nie przeznaczonych. Tak jak na przykład spryskiwacz, który zwykle przydaje się przy prasowaniu czy podlewaniu roślin. Świetnie sprawdzi się jako pomocnik przy uzyskaniu chrupiącej skórki i wymaga mniejszych nakładów energii niż poprzednie metody.
Ta metoda sprawdzi się i przy chlebach na drożdżach, i na zakwasie. Jednak przy tych pierwszych należy bardzo delikatnie otwierać i zamykać piekarnik, aby chleb niespodziewanie nie opadł.
Sposób: Napełnij spryskiwacz zimną wodą. Po włożeniu chleba do piekarnika odczekaj kilka minut. Następnie otwórz delikatnie piekarnik i spryskaj jego wnętrze (nie bezpośrednio na chleb). Powtarzaj tę czynność co kilka, kilkanaście minut, aby utrzymać wilgoć w środku.
4. Metoda dla spóźnialskich piekarzy – smarowanie bochenka po upieczeniu
Wszystkie powyższe metody wymagają zaangażowania podczas procesu pieczenia. Zdarza się jednak, że zapomnimy o chęci uzyskania chrupiącej skórki, lub po prostu chcemy upiec bochenek, nie przejmując się dodatkowymi czynnościami. W takim wypadku pomaga posmarowanie chleba zimną wodą tuż po upieczeniu.
Sposób: Po wyjęciu bochenka z piekarnika, natychmiast posmaruj chleb, używając pędzelka, bardzo zimną wodą. Chleb musi być jeszcze bardzo ciepły. Gdy już trochę wystygł, nie uzyskasz odpowiedniego efektu.
Jak widać, jest wiele sposobów na chrupką skórkę chleba. Czytałam o niezliczonych, innych pomysłach, których jeszcze nie udało mi się wykorzystać w praktyce, ale z pewnością w najbliższym czasie spróbuję i podzielę się z wami kolejnymi pomysłami.
Zbyt twarda skórka chleba
Chrupiąca skórka chleba to coś wspaniałego – niestety może też być zbyt twarda. Jak zaradzić temu problemowi?
Twarda skórka to rozległy temat. A jaki jest powód jej powstania?
- zbyt twarda skóra chleba może być wynikiem błędnie przeprowadzonej fermentacji – a więc słaby zakwas lub przerośnięte ciasto na chleb
- mogą to też być błędy w pieczeniu w chleba – zbyt niska temperatura piekarnika czy zbyt długie pieczenie
- jeśli fermentacja ciasta jest bez zarzutu, można spróbować zmienić metodę pieczenia chleba (każdy piekarnik piecze inaczej i najlepiej jest nie tyle stosować się do przepisu, co stosować wypracowaną metodę na własnym sprzęcie). Wysoka temperatura + para w pierwszych 10-15 minutach, później można obniżyć temperaturę i dopiec, ile trzeba. Dobrą metodą jest też pieczenie chleba w rozgrzanym garze żeliwnym – tu też można na start wrzucić 2 kostki lodu, o czym wyżej.