Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Mąkę przesiewamy do misy. Mieszamy z solą i dokarmionym 10 godzin wcześniej zakwasem. Mleko podgrzewamy w rondelku, aby było letnie. Zaczynamy wlewać mleko i powoli wyrabiać ciasto. Dzięki temu, składniki się ze sobą odpowiednio połączą. Po kilku minutach, ciasto będzie wyrobione, lekko gęste, lepiące, ale swobodnie będzie można je przełożyć przy pomocy rąk do oprószonej mąką misy.
pierwsze wyrastanie
150 min
pierwsze wyrastanie
2. Taką misę przykrywamy ściereczką lub szczelnie folią spożywczą, stawiamy w ciepłym miejscu na 3 godziny do wyrośnięcia.
drugie wyrastanie
120 min
drugie wyrastanie
3. Wyrośnięte ciasto odpowietrzamy, zagniatamy minutę i przekładamy do oprószonego mąką koszyka do wyrastania chleba (można zastąpić durszlakiem). Koszyk można też wyłożyć ściereczką lub folią, aby ciasto się do niego nie przyklejało. Ciasto na chleb przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 1,5-2 godziny.
pieczenie
40 min
pieczenie
4. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, koszyk odwracamy dnem do góry, przerzucając chleb na blaszkę. Piekarnik nagrzewamy do 250 stopni z termoobiegiem. Na dole piekarnika stawiamy miseczkę z 3 kostkami lodu. Dzięki temu piekarnik będzie zaparowany. Blaszkę z ciastem chlebowym wkładamy i pieczemy 10 minut. Wyłączamy termoobieg, ustawiamy tryb pieczenia góra-dół, nastawiamy temperaturę na 200 stopni. Chleb pieczemy 30 minut, aż skórka będzie lekko rumiana. Przed krojeniem chleb studzimy.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe, to rozkosz prosto z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej