Macie ochotę na delikatny chleb mleczny?
Jest to chleb mieszany, bo na bazie mąki pszennej, lecz z zakwasem żytnim. Płyn w cieście chlebowym stanowi mleko, które nadaje mu delikatności.
Ma naprawdę ciekawy smak!
Macie ochotę na delikatny chleb mleczny?
Jest to chleb mieszany, bo na bazie mąki pszennej, lecz z zakwasem żytnim. Płyn w cieście chlebowym stanowi mleko, które nadaje mu delikatności.
Ma naprawdę ciekawy smak!
mąka pszenna typ 650 470 g
sól 1,5 łyżeczki
aktywny zakwas żytni 200 g
letnie mleko 300 ml
5 godz. 40 min.
Czas całkowity
5 godz.
Czas wyrastania
40 min.
Czas wypieku
1. Mąkę przesiewamy do misy. Mieszamy z solą i dokarmionym 10 godzin wcześniej zakwasem. Mleko podgrzewamy w rondelku, aby było letnie. Zaczynamy wlewać mleko i powoli wyrabiać ciasto. Dzięki temu, składniki się ze sobą odpowiednio połączą. Po kilku minutach, ciasto będzie wyrobione, lekko gęste, lepiące, ale swobodnie będzie można je przełożyć przy pomocy rąk do oprószonej mąką misy.
2. Taką misę przykrywamy ściereczką lub szczelnie folią spożywczą, stawiamy w ciepłym miejscu na 3 godziny do wyrośnięcia.
3. Wyrośnięte ciasto odpowietrzamy, zagniatamy minutę i przekładamy do oprószonego mąką koszyka do wyrastania chleba (można zastąpić durszlakiem). Koszyk można też wyłożyć ściereczką lub folią, aby ciasto się do niego nie przyklejało. Ciasto na chleb przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 1,5-2 godziny.
4. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, koszyk odwracamy dnem do góry, przerzucając chleb na blaszkę. Piekarnik nagrzewamy do 250 stopni z termoobiegiem. Na dole piekarnika stawiamy miseczkę z 3 kostkami lodu. Dzięki temu piekarnik będzie zaparowany. Blaszkę z ciastem chlebowym wkładamy i pieczemy 10 minut. Wyłączamy termoobieg, ustawiamy tryb pieczenia góra-dół, nastawiamy temperaturę na 200 stopni. Chleb pieczemy 30 minut, aż skórka będzie lekko rumiana. Przed krojeniem chleb studzimy.