Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Mąkę przesiewamy do misy. Mieszamy z solą i dokarmionym 10 godzin wcześniej zakwasem. Mleko podgrzewamy w rondelku, aby było letnie. Zaczynamy wlewać mleko i powoli wyrabiać ciasto. Dzięki temu, składniki się ze sobą odpowiednio połączą. Po kilku minutach, ciasto będzie wyrobione, lekko gęste, lepiące, ale swobodnie będzie można je przełożyć przy pomocy rąk do oprószonej mąką misy.
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
2. Taką misę przykrywamy ściereczką lub szczelnie folią spożywczą, stawiamy w ciepłym miejscu na 3 godziny do wyrośnięcia.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
3. Wyrośnięte ciasto odpowietrzamy, zagniatamy minutę i przekładamy do oprószonego mąką koszyka do wyrastania chleba (można zastąpić durszlakiem). Koszyk można też wyłożyć ściereczką lub folią, aby ciasto się do niego nie przyklejało. Ciasto na chleb przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 1,5-2 godziny.
pieczenie
pieczenie
4. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, koszyk odwracamy dnem do góry, przerzucając chleb na blaszkę. Piekarnik nagrzewamy do 250 stopni z termoobiegiem. Na dole piekarnika stawiamy miseczkę z 3 kostkami lodu. Dzięki temu piekarnik będzie zaparowany. Blaszkę z ciastem chlebowym wkładamy i pieczemy 10 minut. Wyłączamy termoobieg, ustawiamy tryb pieczenia góra-dół, nastawiamy temperaturę na 200 stopni. Chleb pieczemy 30 minut, aż skórka będzie lekko rumiana. Przed krojeniem chleb studzimy.
Smakowita
Ocena czytelników: 4 z 1 ocen
Czas całkowity: 5 godz 40 min
Czas wyrastania: 5 godz
Czas wypieku: 40 min