Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie

1. Mąki wsypujemy do misy, dodajemy puree, zakwas, sól. Wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto 5 minut.

wyrastanie
180 min
wyrastanie

2. Elastyczne ciasto zostawiamy w misie pod przykryciem na 3 h.

drugie wyrastanie
90 min
drugie wyrastanie

3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat, podsypujemy mąką i formujemy okrągły bochenek. Umieszczamy go w wiklinowym koszyku wyłożonym ściereczką i posypanym mąką. Ciasto umieszczamy złączeniem ku górze i przykrywamy. Zostawiamy na 1,5 h.

przygotowanie do pieczenia
10 min
przygotowanie do pieczenia

4. Piekarnik rozgrzewamy z termoobiegiem do 250 stopni. Na dnie umieszczamy miseczkę ze stali nierdzewnej z kostkami lodu. Koszyk odwracamy dnem do góry i przerzucamy chleb na blachę.

pieczenie
36 min
pieczenie

5. Pieczemy 10 minut, następnie ustawiamy 200 stopni i dopiekamy jeszcze 26 minut.

Ocena czytelników: 5 z 7 ocen

Wasze komentarze

  • Ewa 24 marca 2024 o 13:07

    Mam jeszcze dwa pytania… jakiej wielkości powinien być koszyk do wyrastania na ten przepis? Oraz – w jakiej temperaturze wyrastała pani swój chleb? U mnie w domu jest bazowo 17-18 stopni i ta temperatura generalnie się nie zmienia. W nocy spada czasem nawet do 16 stopni… moje chleby wyrastają przez to o wiele wolniej… i zwykle przez to złe określam moment kiedy są gotowe i całość kończy się płaskim fiaskiem ?

    • Małgosia 24 marca 2024 o 15:46

      17-18 stopni C to dosyć mało dla ciasta na zakwasie żytnim. Nic dziwnego, że chleb w takich warunkach wyrasta dłużej. Dobrze wyrośnięte ciasto powinno urosnąć o 30-50%, a po wciśnięciu lekko palca w ciasto powinno ono powoli wracać do poprzedniej formy.
      Koszyki wybiera się najlepiej uwzględniając całkowitą wagę ciasta. Tu wychodzi około 1400g więc koszyk, jaki należy wybrać musiałby mieć od 32-40cm długości. Wielu producentów określa swoje koszyki właśnie pod wagę ciasta chlebowego.

  • Brydzia 26 października 2023 o 09:28
    Ocena:

    Polecam ten przepis. Pieczony w garnku?

    • Małgosia 26 października 2023 o 12:44

      O tak, dzięki pieczeniu w garnku możemy uzyskać w naszych domowych piekarnikach zaskakująco świetne efekty! Też uwielbiam tę metodę pieczenia chleba.

  • Alina 10 kwietnia 2021 o 07:23

    Czy można upiec ten bochenek w szklanym naczyniu z przykryciem? Czy łatwiej , lepiej będzie wyrzucić na blachę?
    Mam płatki ziemniaczane, chyba można ich użyć, czy możesz zasugerować , ile ich dać zamiast puree i ile wody więcej?

    • Małgosia 10 kwietnia 2021 o 07:58

      Chleb można upiec w żaroodpornym naczyniu, o ile może być używane w 250 stopniach C – rozgrzewamy naczynie razem z piekarnikiem, a mniej więcej w połowie czasu pieczenia zdejmujemy pokrywkę, by dopiec skórkę. Co do płatków ziemniaczanych, to trzeba by przygotować z nich puree wg zaleceń producenta i dopiero dodać do pozostałych składników. Nie mam pewności, czy w odpowiedni sposób połączą się z ciastem jeśli doda się je w suchej postaci.

  • Beata J 24 marca 2020 o 17:05
    Ocena:

    Tosiu, nie wiem czy jeszcze tu zaglądasz 🙂
    dziś zrobiłam ten chleb, wyszedł pięknie i smacznie (piekłam w keksówce i niestety pomimo nacięcia góry trochę pękł z boku, ale to nic,jestem z niego dumna ). Dzięki, Twoje przepisy mnie inspirują i w czasie kwarantanny mam się czym zająć-piekę co drugi dzień 🙂
    mam przy okazji pytanie- korzystam z przepisu koleżanki w którym też są ziemniaki, jednak chleb jest na zaczynie (125g mąki pszennej, 200ml wody i paczka suszonych drożdży- odstawia się to na jakieś 24h). I tu pytanie – skoro wyhodowałam sobie piękny zakwas żytni z Twojego poradnika – ile dać zakwasu zamiast tego zaczynu? Patrzeć na wagę produktów czyli 325?
    Pozdrawiam Beata J

    • Tosia 29 marca 2020 o 17:18

      Zaglądam zaglądam!
      Ale nie lubię takich modyfikacji drożdże-zakwas, bo zmienia się absolutnie wszystko, konsystencja, czas wyrastania, sposóļ pieczenia. Musiałabym wiedzieć na ile mąki, zaczyn drożdżowy mnie w tej modyfikacji nie interesuje 🙂

    • Beata J 31 marca 2020 o 10:58

      W sumie bez sensu zamieniać zaczyn na zakwas 🙂 Twój przepis jest genialny, chleb jest bardzo smaczny. Czytam wszystkie komentarze i Twoje odpowiedzi żeby dojść do perfekcji 🙂 Ostatni bochenek wyszedł mi strasznie kleisty ( pewnie to wina ziemniaków), jednak i tak jest pyszny. Będę piec dalej
      Jeszcze raz dzięki za super stronę, to dzięki Tobie piekę własny chleb

  • Ula 13 kwietnia 2018 o 22:56
    Ocena:

    Chleb w smaku jest pyszny. Niestety nie wyszedł mi do końca tak jak powinien-był zbyt mokry,choć próbowałam go po pierwszym wyrośnięciu ratować dodając makę. Następnym razem dodam mniej wody,bo chyba faktycznie ziemniaki wpływają na zaburzenie proporcji wody.

  • AgaJa 7 lutego 2018 o 15:21

    Tosiu, czy nie trzeba w trakcie pierwszego wyrastania składać ciasta? Będzie wystarczająco elastyczne po wyrośnięciu?

  • Agnieszka 15 września 2017 o 15:37

    Witam, chciałabym upiec chleb w keksówce. Na zdjęciach wygląda na spory. Jak Pani uważa – o ile powinnam zmniejszyć proporcje na standardową keksówkę – 25x12cm?

  • wiola 30 kwietnia 2017 o 15:40

    witam! wczoraj pokusiłam się o upieczenie chlebka ze słonecznikiem i tego z ziemniakami. Chleb słonecznikowy wyszedł super a ten zastrajkował. nie wiem co poszło nie tak. trzymam się receptury, ciasto wyszło fajne, elastyczne ale po pierwszym wyrastaniu rozrzedziło sie bardzo. Ciekawe dlaczego. Oczywiście się rozjechało i słabo wyrosło w piekarniku. po mimo że trochę zakalony fajnie smakował. tak więc jeszcze jedno podejście będzie! pozdrawiam!

  • Magda 15 kwietnia 2017 o 12:04

    Aaaaaa! Jestem w trakcie robienia tegoż chleba i dopiero teraz zauważyłam, że ppkt. 4 jest urwany, a więc instrukcja dot. temp. pieczenia jest niepełna. Chyba będę musiała improwizować, a mam 26 min do ogarnięcia. Strzelam, że zjeżdżamy z temp. do 220-230 st C? Świetne przepisy, pozdrawiam! :))

    • Tosia 17 kwietnia 2017 o 12:03

      Faktycznie urwany, zaraz to poprawię!
      Później zmniejszamy temperaturę do 200 stopni 🙂
      Mam nadzieję, że mimo wszystko chleb się udał.

  • Maja 8 kwietnia 2017 o 21:24
    Ocena:

    Pyszny, choć ciasto wyszło zbyt lepkie i trzeba się było ratować foremką.

    • Tosia 9 kwietnia 2017 o 16:53

      Chleby z dodatkiem ziemniaków zazwyczaj są trudne, bo wiele zależy od ich gatunków i konsystencji puree jakie otrzymamy. Przez to łatwo mogą się zaburzyć proporcje. Cieszę się, że smakowo ok 🙂

  • Majka 19 lipca 2016 o 10:14

    No właśnie pisząc że smaczny miałam już za sobą degustację 🙂

    • Tosia 20 lipca 2016 o 21:42

      Ah, czasem czytelnicy piszą pyszny, bo wygląda smakowicie. A tu inna sytuacja, bo już upieczony – super! 🙂

  • Majka 16 lipca 2016 o 23:36
    Ocena:

    Smaczny chlebek 🙂

  • joanna 6 lipca 2016 o 21:34

    Jednak coś z tymi młodymi ziemniakami mi nie poszło. Dodałam specjalnie mniej wody ale ciasto bylo strasznie klejące. Dosypywałam mąki dodatkowo i daje się kleiło. Skończyło się na pieczeniu w foremkach bo się wręcz rozlewało ale chce wyszedł pyszny. Pomimo że słabo wyrobiony urósł wysoki. Może dzięki trzyletniemu zakwasowi.

    • Tosia 7 lipca 2016 o 19:48

      Oj to szkoda 🙁 Zauważyłam, że przy ziemniaczanych przepisach bywają tego typu problemy, przypuszczam, że wiele też zależy do gatunku ziemniaków

  • Joanna 2 lipca 2016 o 08:00

    Czy jak podwoje przepis,czas pieczenia tez muszę podwoić? Mam duży koszyk do wyrastania więc zrobię od razu podwójny,mam nadzieję ze mlode ziemniaki podołają ?

    • Tosia 4 lipca 2016 o 08:29

      Z tym mieszaniem w proporcjach i wydłużaniem czasu to różnie bywa. Ja bym zwiększyła czas o mniej więcej połowę i sprawdziła chleb po 50 minutach wbijając patyczek. Jeśli będzie suchy – chleb jest upieczony 🙂
      Powodzenia 🙂
      A młode ziemniaki dadzą radę, tylko muszą być odsączone z wody!

  • gusia 16 maja 2016 o 14:04

    hmm czy mogę upiec chlebek w foremce?

  • Kasia (Polaca Mala) 28 stycznia 2016 o 21:31

    Fantastyczny! Upiekłam z fioletowymi ziemniakami i serem feta, na zakwasie pszennym. To mój pierwszy chleb na zakwasie z dodatkiem ziemniaków. Nie sądziłam, że chleb z ziemniakami może być tak puszysty i delikatny! Dziękuję i zapraszam do obejrzenia 🙂

  • Jola 19 grudnia 2015 o 09:19
    Ocena:

    Chlebek rewelacyjny,dzis znow robie dla rodzinki 🙂

  • Monika 17 grudnia 2015 o 10:53

    Witam.
    Zrobiłam owy chlebek zgodnie z podanym przepisem i stosowałam się do waszych wskazówek, czyli typ mąk, odmierzanie wszystkiego na wadze i rośniecie ciasta w durszlaku plastikowym (ponieważ nie mam koszyka wiklinowego). Chlebek mimo chrupiącej skórki w środku jest wilgotny i bardzo zbity. Co robię nie tak ? Proszę o radę.
    Pozdrawiam

    • Tosia 17 grudnia 2015 o 12:33

      Niestety musiałabym stać z Panią w kuchni, żeby wiedzieć co poszło dokładnie nie tak jak trzeba.
      Jakiś czas temu przygotowałam na blogu wpis na tego typu okoliczności pt. „Dlaczego mój chleb się nie udał”, więc w tym przypadku również mogę tylko zgadywać.
      Zacznę od kilku pytań, czy piekła Pani wcześniej chleby na zakwasie?
      Czy Pani zakwas jest młody?
      Czy zakwas był aktywny i dokarmiony przed pieczeniem?
      Ciasto było wyrabiane odpowiednio długo i wyrastało tyle ile w przepisie?
      To dziwne, bo zazwyczaj chleby wychodzą wilgotne w środku gdy: jest w nich za dużo płynu, były pieczone zbyt krótko i w nienagrzanym piekarniku, ciasto wyrastało w zimnym miejscu lub zakwas nie był aktywny.
      Ale z kolei wychodzą zbite, gdy: w cieście było zbyt dużo mąki, zakwas nie był aktywny, ciasto nie urosło, bo nie miało na to czasu lub było mu zimno, ciasto było źle wyrobione.
      Być może uda się rozwiązać zagadkę 🙂

  • marta 14 listopada 2015 o 06:58

    Witam. A jak przygotowujesz zakwas ,jakie proporcje?
    czy kupujesz gdzies gotowy .
    Pozdrawiam

  • Lina w Śmietanie 12 listopada 2015 o 13:27

    Wow, pomysł fantastyczny! A ludzie mnie chwalili za ruskie leniwe. Twój pomysł jest o jakieś milion lat świetlnych wyżej w rankingu kreatywności. Genialny, zwłaszcza jak się pomyśli, że każdy ze składników na ruskie świetnie komponuje się z chlebem.

    • Tosia 12 listopada 2015 o 15:21

      Dziękuję, ruskie leniwe też mi się podobają 🙂 Kiedyś robiłam z wędzonego twarogu, ziemniaków i podsmażonej cebuli kotlety ruskie, to podobny trop myślenia!
      I zachęcam do spróbowania wersji chlebowej. Pozdrawiam.

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita Maślany Smak
Smakowita maślany smak
A może masz ochotę na chrupiącą bagietkę? Smakowita maślany smak sprawi, że poczujesz moc przyjemności prosto z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej