Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Połącz ze sobą w misce mąkę, sól, odrobinę startej gałki muszkatołowej. Pomieszaj. Dodaj dynię, poszatkowaną szałwię i zacznij zagniatać ciasto. Powoli dodawaj ciepłą wodę, cały czas zagniatając ciasto. Zagniataj aż osiągnie jednolitą, elastyczną konsystencję i od tego momentu zagniataj jeszcze intensywnie przez 5 minut.
pierwsze wyrastanie
90 min
pierwsze wyrastanie
2. Po upływie tego czas wstaw ciasto do miski, przykryj ją folią aluminiową i odstaw w ciepłe miejsce ( na przykład niedaleko lekko rozgrzanego palnika) na ok. 1, 5 godziny. Ciasto powinno podwoić objętość.
drugie wyrastanie
45 min
drugie wyrastanie
3. Po upływie tego czasu podziel ciasto na 6 równych części i uformuj okrągłe bułeczki. Ułóż bułeczki na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Przykryj materiałową szmatką i odłóż w ciepłe miejsce na 45 minut.
pieczenie
20 min
pieczenie
4. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Wstaw bułeczki do piekarnika i piecz przez ok. 20 minut aż zbrązowieją.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen

Wasze komentarze

  • Marta 23 września 2013 o 18:56

    Witam.
    Upiekłam te bułeczki, przepis jest dobry, nie pomyślałam ze dynia ma trochę wody. Sorry, jest dobrze. Pozdrawiam.

  • Marta 23 września 2013 o 16:11

    Witam.
    Chciałam zapytać , czy 20 ml wody to nie jest za mało? A może chodzi o 200 ml? Pozdrawiam

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej