Przepis

przygotowywanie składników
10 min
przygotowywanie składników
1. Dynię ścieramy na tarce, a listki szałwi siekamy. Na oleju rzepakowym krótko podsmażamy dynię z szałwią. Dzięki temu smak będzie intensywniejszy. Lekko studzimy.
Wyrabianie ciasta
15 min
Wyrabianie ciasta
2. W dużej misce mieszamy mąkę pszenną z solą, drożdżami instant oraz dynią. Stopniowo dolewamy wodę. W zależności od odmiany dyni ilość może się różnić. Wyrabiamy elastyczne ciasto na bułeczki.
pierwsze wyrastanie
60 min
pierwsze wyrastanie
3. Wyrobione ciasto na bułeczki przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości. Wyrastanie ciasta zawsze w ciepłym miejscu, bez przeciągów.
formowanie
5 min
formowanie
4. Ciasto dzielimy na 6 równych części i formujemy okrągłe bułeczki.
drugie wyrastanie
30 min
drugie wyrastanie
5. Uformowane bułeczki odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na około 20-30 minut. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni C.
pieczenie
20 min
pieczenie
6. Wyrośnięte bułeczki dyniowo - szałwiowe pieczemy przez około 20 minut.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Smakowita lekko solona
Smakowita lekko solona
Do pieczywa chrupkiego, do pełnoziarnistych chlebów na zakwasie, czy do delikatnych bułeczek? Smakowita lekko solona inspiruje smakiem wyselekcjonowanych ziaren!
Więcej o tym wariancie
Rrzepak
Ziarna rzepaku
Rzepak to jedna z najważniejszych roślin oleistych występujących w Polsce. Dzięki swoim wartościom odżywczym oraz pochodzeniu nazywany jest oliwą Północy.
Dowiedz się więcej