Przepis

wyrabianie
7 min
wyrabianie
1. Pomieszaj ze sobą w dużej misce mąkę, drożdże i sól. Anyż wsyp do moździerza i mocno rozgnieć. Dodaj do miski. Powoli zacznij wlewać ciepłą wodę i zagniatać ciasto. Wlewaj i zagniataj aż osiągnie jednolitą, elastyczną konsystencję i nie będzie lepić się do palców. Od tego momentu zagniataj intensywnie jeszcze przez 5 minut.
wyrastanie
150 min
wyrastanie
2. Z zagniecionego ciasta uformuj bochenek i połóż na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Przykryj całość folią aluminiową, zostawiając folię luźniej u góry, aby chleb miał szansę urosnąć. Odstaw go w ciepłe miejsce (na przykład niedaleko lekko rozgrzanego palnika) na 2-2,5 godziny.
pieczenie
30 min
pieczenie
3. Gdy powoli zbliża się koniec czasu wyrastania, rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Gdy chleb wyrośnie, zrób na nim charakterystyczne wycięcia i wstaw do piekarnika. Piecz przez ok. 30 minut aż chleb osiągnie brązową skórkę i po wsadzeniu w niego wykałaczki, nie przyklei się do niej ciasto. Daj mu ostygnąć.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen

Wasze komentarze

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej