Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Pomieszaj ze sobą mąkę, drożdże, sól i anyż. Dodaj miód i zacznij zagniatać ciasto, powoli dolewając ciepłą wodę. Zagniataj i dolewaj wody aż ciasto osiągnie elastyczną konsystencję i będzie odchodzić od rąk. Od tego momentu zagniataj jeszcze przez 5 minut.
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
2. Na blaszce/tacce ułóż materiałową szmatkę. Oprósz ją mąką i połóż na niej uformowany bochenek. Przykryj bochenek rogami szmatki i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 2 godziny.
pieczenie
pieczenie
3. Na 30 minut przed upływem czasu wyrastania odkręć z żeliwnego garnka plastikowe elementy i wstaw go do piekarnika. Rozgrzej piekarnik do 250 stopni z garnkiem i pokrywką od garnka w środku. Po upływie tego czasu wyjmij ostrożnie garnek (używając rękawic), zdejmij pokrywkę i delikatnie zsuń bochenek ze szmatki do garnka. Przykryj pokrywką i wstaw garnek z powrotem do piekarnika. Piecz przez ok. 20 minut, po upływie tego czasu zdejmij pokrywkę i piecz jeszcze ok. 10 minut aż skórka zbrązowieje. Ostrożnie wyjmij garnek, przechyl go do góry nogami aby wyjąć z niego chleb. Ostudź bochenek.
Smakowita
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 2 godz 30 min
Czas wyrastania: 2 godz
Czas wypieku: 30 min