Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. W misce pomieszaj ze sobą mąkę (350 g), drożdże i sól. Wlej wodę i pomieszaj całość łyżką. Ciasto powinno mieć lepką, ale jednolitą konsystencję. Rozgrzej piekarnik do 50 stopni (przez ok. 15 minut).
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
2. Przykryj miskę materiałową ściereczką, wyłącz piekarnik i wsadź do niego miskę, zostawiając lekko uchylone drzwiczki. Daj ciastu wyrosnąć przez ok. 3 godziny (powinno podwoić objętość).
wyrabianie
wyrabianie
3. Po upływie tego czasu dodaj do miski 120 g mąki i rozpocznij zagniatanie chleba. Zagniataj, aż chleb \\\"połknie\\\" całą mąkę (na początku może się wydawać, że się od niej \\\"odkleja\\\" ale po chwili zagniatania tworzy z mąką jedną całość). Podnieś ciasto, podsyp w środku miskę lekko mąką i w niej uformuj okrągły bochenek. Na tacce połóż materiałową ściereczkę, odsyp ją na środku obficie mąką i przełóż na nią delikatnie bochenek. Podnieś rogi ściereczki ku górze i przykryj ciasto.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
4. Ponownie rozgrzej piekarnik do 50 stopni, wyłącz i wsadź tackę z owiniętym ściereczką ciastem. Nie domykaj piekarnika. Daj bochenkowi urosnąć jeszcze przez ok. 1 godzinę (lub więcej, jeśli masz czas).
pieczenie
pieczenie
5. Pół godziny przed upływem czasu wyrastania bochenka przygotuj żeliwny garnek. Garnek powinien być dość mały, aby ciasto urosło bardziej w górę niż rozlało się na boki. Spróbuj użyć garnka o podobnej średnicy jak wyrośnięty bochenek. Odkręć od niego wszystkie plastikowe elementy (np element służący do chwytania pokrywki), przykryj pokrywką i wsadź do piekarnika (na tę okoliczność możesz przenieść wyrastający bochenek do innego ciepłego miejsca (na przykład niedaleko lekko rozgrzanego palnika). Rozgrzej piekarnik do 250 stopni z garnkiem w środku. Po upływie pół godziny, wyjmij ostrożnie garnek, koniecznie używając materiałowych rękawic, lub innych ochronek aby się nie poparzyć. Podnieś pokrywkę, delikatnie podnieś szmatkę z wyrośniętym chlebem i powoli, nad samym dnem garnka, zsuń go do garnka. Przykryj pokrywką i wsadź garnek z powrotem do piekarnika. Piecz przez ok. 30 minut a następnie ostrożnie podnieś pokrywkę (używając rękawic ochronnych) i piecz jeszcze przez 10- 15 minut, aż skórka zbrązowieje. Wyjmij bochenek z garnka i krój po ostudzeniu.
Smakowita
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 4 godz 40 min
Czas wyrastania: 4 godz
Czas wypieku: 40 min