Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

przygotowywanie zaczynu
przygotowywanie zaczynu
1. Wymieszaj mąkę (500 g) z drożdżami, solą i kminkiem. Dodaj ciepłą wodę i pomieszaj łyżką tak, aby powstała gęsta, kleista masa. Owiń miskę folią spożywczą i odstaw w temperaturze pokojowej na ok. 24 godziny.
wyrabianie
wyrabianie
2. Po upływie tego czasu, odwiń miskę, przemieszaj ciasto rękami (powinno być klejące) i dodawaj partiami 250 g mąki. Zagniataj, aż ciasto pochłonie całą mąkę i będzie miało jednolitą, nie klejącą się do rąk, ale luźną konsystencję.
wyrastanie
wyrastanie
3. Uformuj bochenek i połóż na dużej, obsypanej mocno mąką materiałowej szmatce (należy mocno ją obsypać, aby ciasto z żadnej strony się do niej nie przykleiło. Owinięte w szmatkę ciasto połóż na deseczce lub wsadź do miski. Przykryj od góry rogami szmatki. Rozgrzej piekarnik do 60 stopni i wyłącz. Wsadź ciasto i daj mu wyrosnąć przez ok. 1,5 godziny w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami. Po upływie godziny przestaw ciasto do innego ciepłego miejsca (na przykład niedaleko lekko rozgrzanego palnika).Przygotuj garnek żeliwny, odkręć od niego elementy plastikowe i wsadź go do piekarnika razem z przykrywką. Rozgrzej piekarnik do 250 stopni z garnkiem w środku. Rozgrzewaj przez co najmniej pół godziny.
pieczenie
pieczenie
4. Po upływie tego czasu wyjmij ostrożnie garnek (używając materiałowych rękawic) i otwórz pokrywkę. Odwiń ciasto ze szmatki i delikatnie zsuń do gorącego, żeliwnego garnka. Przykryj pokrywką i wsadź do piekarnika. Piecz przez ok. 30 minut, a następnie zdejmij pokrywkę i piecz jeszcze przez ok. 15 minut. Po upływie tego czasu wyłącz piekarnik ale zostaw w nim chleb na następne 30 minut. Wyjmij chleb, przełóż na deseczkę i daj mu ostygnąć.
Smakowita
Ocena czytelników: 5 z 1 ocen
Czas całkowity: 2 godz 45 min
Czas wyrastania: 1 godz 30 min
Czas wypieku: 1 godz 15 min