Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Pomieszaj ze sobą w misce mąkę, drożdże i sól. Powoli zacznij dolewać ciepłą wodę, aż ciasto uzyska jednolitą, elastyczną konsystencję, przypominającą ciepłą plastelinę. Zagniataj intensywnie jeszcze przez 5 minut.
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
2. Odłóż ciasto do miski, a miskę owiń folią do żywności. Odstaw w ciepłe miejsce (na przykład niedaleko lekko rozgrzanego palnika) na ok. 1,5 godziny aż ciasto podwoi objętość.
formowanie
formowanie
3.Po upływie tego czasu rozgrzej piekarnik do 250 stopni. Będzie się nagrzewał przez cały czas następnego wyrastania ciasta, aby był naprawdę ciepły. Ciasto wyjmij z miski na oprószoną mąką stolnicę i utwórz z niego rulon. Pokrój rulon na 8 równych części. Każdą część rozwałkuj na grubość ok. 0,5 cm, na kształt nieregularnego koła. Każdy placuszek posyp kminkiem (taką ilością jak lubisz). Jeśli kminek nie będzie chciał się kleić do ciasta (bo na przykład jest mocno oprószone mąką), zamocz ręce w wodzie i uklep kminek w cieście mokrymi rękami. Ułóż placuszki na wyłożonej papierem do pieczenia blasze.
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
4. Po upływie tego czas wstaw placuszki do piekarnika i piecz przez ok. 10 minut, aż się podniosą i lekko zbrązowieją. Podawaj jako dodatek do potraw, lub faszerowane ulubionymi dodatkami.
Smakowita
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 1 godz 38 min
Czas wyrastania: 1 godz 30 min
Czas wypieku: 8 min