Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, sól, sodę i suszone drożdże. Na małej patelni lub w rondelku roztapiamy masło - studzimy, a następnie łączymy z mlekiem. Na suchej patelni prażymy ziarna kolendry, kiedy lekko się zarumieni i poczujemy aromat przekładamy do moździerza i ucieramy na proszek (jeśli nie mamy moździerza możemy użyć wałka do zmiażdżenia ziaren). Do misy z suchymi składnikami powoli wlewamy mleko z masłem cały czas zagniatając/miksując ciasto. Następnie dodajemy jogurt naturalny, 2 łyżeczki kolendry i wyrabiamy ciasto przez 6 minut.
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
2. Kulę z ciasta przykrywamy ściereczką lub folią i odstawiamy w ciepłe miejsce na 40 minut.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
3. Ciasto dzielimy na 4 części, z każdej z nich formujemy podłużny placek, który lekko wałkujemy. Tak przygotowane chlebki wykładamy na blachę wyłożoną pergaminem, nakłuwamy delikatnie widelcem i posypujemy odrobiną kolendry i sezamu wgniatając je w ciasto. Chlebki przykrywamy ściereczką na 20 minut i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
pieczenie
pieczenie
4. Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni i pieczemy chlebki przez 10 minut. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe!
Smakowita
Ocena czytelników: 5 z 1 ocen
Czas całkowity: 1 godz 10 min
Czas wyrastania: 1 godz
Czas wypieku: 10 min