Przepis

przygotowywanie składników
30 min
przygotowywanie składników
1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Główkę czosnku przekrój na pół, a połowę piecz przez 30 minut. Obierz upieczone ząbki ze skórki.
wyrabianie
5 min
wyrabianie
2. Wszystkie składniki oprócz wody pomieszaj w misce lub na blacie. Powoli dolewaj ciepłą wodę i zagniataj ciasto rękami aż będzie jednolite.
wyrastanie
360 min
wyrastanie
3. Prostokątną foremkę o długości 15 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wsadź do niej ciasto chlebowe i przykryj materiałową szmatką. Odstaw do wyrośnięcia na ok. 6 godzin lub na noc.
pieczenie
35 min
pieczenie
4. Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Piecz chleb przez ok. 35 minut aż zbrązowieje z góry. Wyjmij chleb z formy, odwiń papier do pieczenia i odstaw go do pełnego wystygnięcia na wyjętej kratce od piekarnika (aby chleb nie zagrzał się z dołu).
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej