Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Pomieszaj ze sobą w dużej misce mąkę, drożdże i sól. Anyż wsyp do moździerza i mocno rozgnieć. Dodaj do miski. Powoli zacznij wlewać ciepłą wodę i zagniatać ciasto. Wlewaj i zagniataj aż osiągnie jednolitą, elastyczną konsystencję i nie będzie lepić się do palców. Od tego momentu zagniataj intensywnie jeszcze przez 5 minut.
wyrastanie
wyrastanie
2. Z zagniecionego ciasta uformuj bochenek i połóż na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Przykryj całość folią aluminiową, zostawiając folię luźniej u góry, aby chleb miał szansę urosnąć. Odstaw go w ciepłe miejsce (na przykład niedaleko lekko rozgrzanego palnika) na 2-2,5 godziny.
pieczenie
pieczenie
3. Gdy powoli zbliża się koniec czasu wyrastania, rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Gdy chleb wyrośnie, zrób na nim charakterystyczne wycięcia i wstaw do piekarnika. Piecz przez ok. 30 minut aż chleb osiągnie brązową skórkę i po wsadzeniu w niego wykałaczki, nie przyklei się do niej ciasto. Daj mu ostygnąć.
Smakowita
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 2 godz 30 min
Czas wyrastania: 2 godz
Czas wypieku: 30 min