Po raz kolejny już tworzę wytrawny chleb z dodatkiem przyprawy korzennej. Po korzennym chlebie razowym, przygotowanym na drożdżach, przyszedł więc czas na wypróbowaniu tych smaków w chlebie na zakwasie. No i jak zwykle wyszło tak jak zaplanowałam, po prostu pysznie:)
Przyprawa korzenna sprawia, że chleb ma wyjątkowy smak. A gdy dodam do tego jeszcze, że ma wspaniały wilgotny, ciągnący się miąższ i chrupiącą skórkę, to czy nie brzmi to jak niebo na ziemi?:)
Chleb nie wymaga specjalnych poświęceń. Rośnie „za nas” w nocy, a rano możemy w 40 minut upiec świeży, pachnący bochenek. Wypróbujcie koniecznie.
Witam.
Mam pytanie, czy ta dodatkowa porcja mąki żytniej to 120 gram które są w przepisie, czy jest jakaś jeszcze inna dodatkowa porcja? Pozdrawiam.