Przepis

wyrabianie
2 min
wyrabianie
1. Połącz ze sobą wszystkie składniki w misce (oprócz dodatkowej porcji mąki żytniej) i wymieszaj całość dokładnie drewnianą łyżką.
pierwsze wyrastanie
240 min
pierwsze wyrastanie
2. Przykryj miskę materiałową szmatką i odłóż w ciepłe miejsce (na przykład niedaleko lekko rozgrzanego palnika) na ok. 4 godziny, lub więcej.
drugie wyrastanie
600 min
drugie wyrastanie
3. Po upływie tego czasu dodaj dodatkową porcję mąki i zagnieć rękami. Masa powinna być bardziej spójna, ale lekko lepka. Natłuść prostokątną formę do pieczenia i obsyp otrębami (możesz je zastąpić mąką z pełnego przemiału czy bułką tartą) na całej długości i na ściankach, aby chleb się nie przykleił. Nałóż ciasto do formy, zawiń ją materiałową szmatką i odłóż w temperaturze pokojowej na noc.
pieczenie
40 min
pieczenie
4.Następnego dnia chleb powinien znacznie urosnąć. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni, a gdy się rozgrzeje, piecz chleb przez ok. 40 minut. Odstaw do ostygnięcia.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen

Wasze komentarze

  • Katarzyna 1 listopada 2024 o 21:44

    Dlaczego najpierw nr 4 a potem nr. 3 chat got generował przepis?

    • Małgosia 1 listopada 2024 o 22:24

      Myślę, że to jedynie drobne niedopatrzenie. Poprawiłam, mam nadzieję, że teraz jest już w pełni czytelne dla Pani. Dziękuję za czujność!
      Pozdrawiam ciepło!

  • Marta 30 stycznia 2013 o 15:09

    Witam.
    Mam pytanie, czy ta dodatkowa porcja mąki żytniej to 120 gram które są w przepisie, czy jest jakaś jeszcze inna dodatkowa porcja? Pozdrawiam.

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej