Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Pomieszaj ze sobą wszystkie składniki i uformuj z nich rękami jednolitą masę.
wyrastanie
wyrastanie
2. Wyłóż 15 centymetrową foremkę papierem do pieczenia i umieść w niej ciasto. Uklep w formie. Odstaw na noc (co najmniej na 8 godzin). Ciasto powinno znacznie urosnąć.
pieczenie
pieczenie
3. Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Piecz 35-40 minut aż lekko zbrązowieje z góry, a po wsadzeniu w niego drewnianego patyczka, nie przyklei się do niego ciasto. Wyjmij z formy i papieru. Ostudź na wyjętej z piekarnika kratce (aby nie zaparzył się od dołu)
Smakowita
Ocena czytelników: 5 z 1 ocen
Czas całkowity: 8 godz 40 min
Czas wyrastania: 8 godz
Czas wypieku: 40 min