Przepis

przygotowywanie zaczynu
480 min
przygotowywanie zaczynu
1. Połącz ze sobą w misce mąkę (230g), drożdże i wodę. Mieszanina powinna mieć lepką, lejącą konsystencję. Odłóż w temperaturze pokojowej, w misce przykrytej folią aluminiową na ok. 8 godzin (najlepiej na noc).
wyrabianie
5 min
wyrabianie
2. Po upływie tego czasu dodaj sól, smalec i 200 dodatkowych gramów mąki. Wymieszaj aż masa nabierze elastycznej, odchodzącej od ręki konsystencji. Zagniataj dodatkowo przez 5 minut.
pierwsze wyrastanie
90 min
pierwsze wyrastanie
3. Wstaw ciasto do miski i odstaw w ciepłe miejsce ( na przykład niedaleko lekko rozgrzanego palnika) na ok. 1,5 godziny.
drugie wyrastanie
45 min
drugie wyrastanie
4. Po upływie tego czasu uformuj z ciasta dwie pół-bagietki i odłóż na wyłożonej papierem do pieczenia blasze na kolejne 45 minut.
pieczenie
20 min
pieczenie
5. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Po upływie czasu wyrastania wstaw bułki do piekarnika i piecz przez 20 min. aż zbrązowieją.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej