Przepis

wyrabianie
6 min
wyrabianie
1. Mąki wsypujemy do misy. Dodajemy zakwas i oliwę, a także suche składniki, czyli sól i cukier. Szynkę z serem kroimy w drobną kostkę i dodajemy do misy.
pierwsze wyrastanie
120 min
pierwsze wyrastanie
2. Zaczynamy wlewać letnią wodę i wyrabiać ciasto na chleb. Po 6 minutach wyrabiania zostawiamy je w formie kuli w misie. Przykrywamy folią spożywczą lub ściereczką i zostawiamy na 2 godziny od wyrośnięcia.
drugie wyrastanie
150 min
drugie wyrastanie
3. Podrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat kuchenny. Chwilę zagniatamy formując okrągły bochenek i przekładamy go do koszyka do wyrastania, wyłożonego ściereczką. Koszyk przykrywamy i zostawiamy na 2-2,5 godziny w ciepłym miejscu.
pieczenie
40 min
pieczenie
4. Piekarnik nagrzewamy z termoobiegiem do 250 stopni. Na dnie piekarnika kładziemy miseczkę ze sali nierdzewnej z kostkami lodu. Koszyk odwracamy dnem do góry i przerzucamy wyrośnięte ciasto na chleb na blachę. Z wierzchu nacinamy przyszły chleb ostrym nożem. Chleb podpiekamy 10 minut. Wyłączamy termoobieg, włączamy pieczenie góra-dół i ustawiamy temperaturę 200 stopni. Chleb pieczemy jeszcze 30 minut. Po upieczeniu studzimy go na kuchennej kratce.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej