Przepis

wyrabianie
7 min
wyrabianie
1.Aktywne zakwasy mieszamy ze sobą w misie, dodajemy mąkę orkiszową i przesianą mąkę pszenną. Żurawinę zalewamy wrzącą wodą i zostawiamy na kilka minut, następnie odsączamy i wrzucamy do misy. Do suchych składników dodajemy również sól i cukier. Sery drobno kroimy lub ścieramy na tarce i dodajemy do pozostałych składników. Do rondla wlewamy mleko i wodę, podgrzewamy na małym ogniu, aż płyn będzie letni. Letnie mleko z wodą zaczynamy wlewać do misy ze składnikami i powoli wyrabiać ciasto. Po ok. 4-5 minutach ciasto będzie już dobrze wyrobione, ale może kleić się do rąk.
pierwsze wyrastanie
120 min
pierwsze wyrastanie
2.Przekładamy je do oprószonej mąką misy lub zostawiamy w tej, w której było. Misę przykrywamy folią spożywczą lub ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na 2 godziny.
drugie wyrastanie
240 min
drugie wyrastanie
3.Podrośnięte ciasta wyciągamy na oprószony mąką blat. Chwilę zagniatamy ciasto, po czym przekładamy je do koszyka do wyrastania chleba (można go obsypać mąką lub wyłożyć ściereczką). Koszyk przykrywamy i stawiamy na 3-4 godziny w ciepłym miejscu.
pieczenie
42 min
pieczenie
4.Piekarnik rozgrzewamy z termoobiegiem do 250 stopni. Na dnie stawiamy miseczkę żaroodporną z kostkami lodu. Blachę wykładamy papierem od pieczenia, koszyk odwracamy dnem do góry i przerzucamy wyrośnięte ciasto na blachę. Koszyk zabieramy, a ciasto nacinamy ostrym nożem i wkładamy do piekarnika. Pieczemy przez 12 minut, następnie wyłączamy termoobieg, włączamy pieczenie góra-dół, zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze 27-30 minut, aż skórka chleba będzie twarda i rumiana. Chleb studzimy przed krojeniem na kuchennej kratce.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej