Marzy się Wam najbardziej klasyczny chleb pszenny z dodatkiem zakwasu żytniego o lekko kwaśnym smaku i chrupiącej skórce? Spróbujcie tego chleba!
Marzy się Wam najbardziej klasyczny chleb pszenny z dodatkiem zakwasu żytniego o lekko kwaśnym smaku i chrupiącej skórce? Spróbujcie tego chleba!
zakwas żytni 35 g
mąka pszenna chlebowa typ 650 500 g
letnia woda 490 ml
mąka żytnia razowa 50 g
mąka pszenna pełnoziarnista 200 g
sól 1 łyżeczka
cukier 1 łyżeczka
zaczyn pszenny 200 g
zaczyn żytni 100 g
13 godz. 40 min.
Czas całkowity
6 godz.
Czas wyrastania
40 min.
Czas wypieku
1. Późnym wieczorem przekładamy do słoika 20 g zakwasu żytniego (z lodówki), dodajemy 100 g mąki pszennej chlebowej i 130 ml letniej wody. Mieszamy drewnianym patyczkiem i odstawiamy słoika w ciepłe miejsce na 10 godzin (nie przykrywamy, ewentualnie ściereczką).
2. W tym samym czasie dokarmiamy 15 g zakwasu żytniego mieszanką mąki żytniej (50 g) i letniej wody (60 ml). Całość mieszamy i zostawiamy w słoiku na 10 godzin, w ciepłym miejscu.
3. Rano łączymy ze sobą wyrośnięte zaczyny, dodajemy 400 g mąki pszennej chlebowej (t650), 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej, cukier oraz sól. Powoli wlewamy 300 ml letniej wody i chwilę mieszamy ciasto. Wyrobione ciasto zostawiamy w misie, przykrywamy folią spożywczą lub czystą ściereczką i zostawiamy na minimum 3 godziny.
4. Po wyrośnięciu ciasta, przekładamy je na blat i zagniatamy dwie minuty. Przekładamy do koszyka lub durszaka (wyłożonego pergaminem, folią, posypanego mąką). Wierzch ciasta wygładzamy zwilżoną wodą dłonią. Ciasto przykrywamy i zostawiamy na 2-3 godziny w cieple.
5. Piekarnik nagrzewamy do 250 stopni z termoobiegiem. Na dnie piekarnika stawiamy miseczkę ze stali nierdzewnej, z kilkoma kostkami lodu.
6. Koszyk z wyrośniętym ciastem, odwracamy dnem do góry i przerzucamy na blaszkę wyłożoną pergaminem. Chleb nacinamy według uznania.
7. Ciasto na blasze wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy 10 minut. Zmniejszamy temperaturę do 200 stopni, wyłączamy termoobieg, zostawiamy program pieczenia góra-dół i pieczemy chleb 30 minut.