Przepis

przygotowywanie składników
120 min
przygotowywanie składników
1. Ciecierzycę w misce zalewamy zimną wodą, przykrywamy folią lub talerzem i zostawiamy na noc by napęczniała. Następnego dnia zalewamy ponownie wodą, dodajemy rozgnieciony ząbek czosnku, liść laurowy, szczyptę soli i gotujemy na małym ogniu przed 2 godziny (Jeśli wykorzystujemy ciecierzycę z puszki - pomijamy ten etap). Ziarenka ciecierzycy odcedzamy i odkładamy 40 g. Resztę miksujemy blenderem na gładką masę.
wyrabianie
5 min
wyrabianie
2. Mąki mieszamy ze sobą, dodajemy drożdże oraz sól. Następnie dodajemy pastę z ciecierzycy i mieszamy. Stopniowo wyrabiamy ciasto, wlewając letnią wodę. Pod koniec wyrabiania dorzucamy odłożone wcześniej ziarna ciecierzycy.
pierwsze wyrastanie
60 min
pierwsze wyrastanie
3. Po kilku minutach zagniatania ciasta ręcznie lub mikserem zostawiamy je w misie, przykrywamy ściereczką lub folią i stawiamy w ciepłym miejscu.
drugie wyrastanie
40 min
drugie wyrastanie
4. Po godzinie sprawdzamy czy ciasto podwoiło swoją objętość. Wyciągamy je z misy, krótko zagniatamy i formujemy okrągły bochenek, który kładziemy na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia. Stawiamy w ciepłym miejscu na 40 minut.
pieczenie
35 min
pieczenie
5. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Wyrośnięty chleb nacinamy ostrym nożem w trzech miejscach i wkładamy do piekarnika. Chleb pieczemy przez 35 minut. Wyciągamy z piekarnika i studzimy na kratce.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej