Chleb ten mogę śmiało polecić wszystkim osobom, które lubią ciecierzycę. Podobnie jak sama cieciorka, chleb ten jest lekko orzechowy w smaku i zdecydowanie zaskakuje. Ja zazwyczaj korzystam z surowej ciecierzycy, zalewam ją na noc wodą, a następnego dnia gotuję przed 2 godziny z liściem laurowym i ząbkiem czosnku. Możecie jednak ułatwić sobie ten etap i wykorzystać gotową z puszki :)

Chlebek wyszedł tak smaczny, że już planuję w głowie swój następny wypiek z ciecierzycą. Następnym razem zamierzam wykorzystać pastę z ciecierzycy zwaną hummus, a smak chleba podrasować kuminem, sezamem i kolendrą. Już nie mogę się doczekać następnego bochenka, a na razie zachęcam Was do spróbowania tego :)

Chleb z ciecierzycą

Chleb z ciecierzycą
Autor: 
Czas przygotowania: 
Czas pieczenia: 
Calkowity czas: 
 
Składniki
  • 150 g mąki pszennej razowej
  • 350 g mąki pszennej chlebowej (typ 650)
  • 2 łyżeczki drożdży instant
  • 2 łyżeczki soli
  • 220 ml letniej wody
  • 220 g ciecierzycy
  • ząbek czosnku
  • liść laurowy
  • szczypta soli
Instrukcja
  1. Ciecierzycę w misce zalewamy zimną wodą, przykrywamy folią lub talerzem i zostawiamy na noc by napęczniała. Następnego dnia zalewamy ponownie wodą, dodajemy rozgnieciony ząbek czosnku, liść laurowy, szczyptę soli i gotujemy na małym ogniu przed 2 godziny (Jeśli wykorzystujemy ciecierzycę z puszki - pomijamy ten etap).
  2. Ziarenka ciecierzycy odcedzamy i odkładamy 40 g. Resztę miksujemy blenderem na gładką masę.
  3. Mąki mieszamy ze sobą, dodajemy drożdże oraz sól. Następnie dodajemy pastę z ciecierzycy i mieszamy.
  4. Stopniowo wyrabiamy ciasto, wlewając letnią wodę. Pod koniec wyrabiania dorzucamy odłożone wcześniej ziarna ciecierzycy.
  5. Po kilku minutach zagniatania ciasta ręcznie lub mikserem zostawiamy je w misie, przykrywamy ściereczką lub folią i stawiamy w ciepłym miejscu.
  6. Po godzinie sprawdzamy czy ciasto podwoiło swoją objętość. Wyciągamy je z misy, krótko zagniatamy i formujemy okrągły bochenek, który kładziemy na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia. Stawiamy w ciepłym miejscu na 40 minut.
  7. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Wyrośnięty chleb nacinamy ostrym nożem w trzech miejscach i wkładamy do piekarnika.
  8. Chleb pieczemy przez 35 minut. Wyciągamy z piekarnika i studzimy na kratce.
podpis Tosi
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen