Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

przygotowywanie składników
przygotowywanie składników
1. Ciecierzycę w misce zalewamy zimną wodą, przykrywamy folią lub talerzem i zostawiamy na noc by napęczniała. Następnego dnia zalewamy ponownie wodą, dodajemy rozgnieciony ząbek czosnku, liść laurowy, szczyptę soli i gotujemy na małym ogniu przed 2 godziny (Jeśli wykorzystujemy ciecierzycę z puszki - pomijamy ten etap). Ziarenka ciecierzycy odcedzamy i odkładamy 40 g. Resztę miksujemy blenderem na gładką masę.
wyrabianie
wyrabianie
2. Mąki mieszamy ze sobą, dodajemy drożdże oraz sól. Następnie dodajemy pastę z ciecierzycy i mieszamy. Stopniowo wyrabiamy ciasto, wlewając letnią wodę. Pod koniec wyrabiania dorzucamy odłożone wcześniej ziarna ciecierzycy.
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
3. Po kilku minutach zagniatania ciasta ręcznie lub mikserem zostawiamy je w misie, przykrywamy ściereczką lub folią i stawiamy w ciepłym miejscu.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
4. Po godzinie sprawdzamy czy ciasto podwoiło swoją objętość. Wyciągamy je z misy, krótko zagniatamy i formujemy okrągły bochenek, który kładziemy na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia. Stawiamy w ciepłym miejscu na 40 minut.
pieczenie
pieczenie
5. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Wyrośnięty chleb nacinamy ostrym nożem w trzech miejscach i wkładamy do piekarnika. Chleb pieczemy przez 35 minut. Wyciągamy z piekarnika i studzimy na kratce.
Smakowita
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 2 godz 35 min
Czas wyrastania: 2 godz
Czas wypieku: 35 min