Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Mąkę mieszamy z drożdżami, dodajemy sól. Wlewamy oliwę i dwie łyżeczki miodu. Wodę gotujemy, aby jej temperatura wynosiła ok. 35-40 stopni (ma być letnia). Składniki na chleb wyrabiamy, powoli wlewając letnią wodę. Ciasto wyrabiamy przez 5 minut.
wyrastanie
wyrastanie
2. Formę keksówkę (o wymiarach 12 cm x 22 cm) smarujemy odrobiną tłuszczu i posypujemy bułką tartą lub po prostu wykładamy pergaminem, przekładamy do niej wyrobione ciasto. Dłonie zwilżamy wodą i wyrównujemy wierzch ciasta chlebowego, posypujemy solą gruboziarnistą lekko ją dociskając. Keksówkę przykrywamy ściereczką i zanosimy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 2 godziny.
pieczenie
pieczenie
3. Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni i pieczemy chleb przez 20 minut metodą góra-dół, następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze 20 minut. Wyciągamy z piekarnika, obkrawamy boki formy i wyjmujemy chleb. Studzimy.
Smakowita
Upieczony chleb podajemy ze Smakowitą de Luxe.
Ocena czytelników: 4.33 z 15 ocen
Czas całkowity: 2 godz 30 min
Czas wyrastania: 2 godz
Czas wypieku: 30 min