Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie

1. Mąkę mieszamy z drożdżami, dodajemy sól. Wlewamy oliwę i miód. Wodę gotujemy, aby jej temperatura wynosiła ok. 35-40 stopni (ma być letnia). Składniki na chleb wyrabiamy, powoli wlewając letnią wodę. Ciasto wyrabiamy przez 5 minut.

wyrastanie
120 min
wyrastanie

2. Formę keksówkę (o wymiarach 11 cm x 32 cm) smarujemy odrobiną tłuszczu i posypujemy bułką tartą lub po prostu wykładamy pergaminem, przekładamy do niej wyrobione ciasto. Dłonie zwilżamy wodą i wyrównujemy wierzch ciasta chlebowego, posypujemy solą gruboziarnistą lekko ją dociskając. Keksówkę przykrywamy ściereczką i zanosimy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1,5-2 godzin .lub do podwojenia objętości.

pieczenie
40 min
pieczenie

3. Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni i pieczemy chleb przez 20 minut metodą góra-dół, następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze 15-20 minut. Wyciągamy z piekarnika, obkrawamy boki formy i wyjmujemy chleb. Studzimy.

Chleb żytni
Chleb żytni - niesamowicie smaczny, wilgotny i sycący. Poza tym, że smaczny, to jeszcze i zdrowy. Przepis na bazie drożdży, a więc idealny dla tych, …
Więcej o tym wariancie
Chleb żytni
Chleb żytni - niesamowicie smaczny, wilgotny i sycący. Poza tym, że smaczny, to jeszcze i zdrowy. Przepis na bazie drożdży, a więc idealny dla tych, …
Dowiedz się więcej