Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

przygotowywanie zaczynu
przygotowywanie zaczynu
1. W dwóch oddzielnych miseczkach zrób zaczyn pszenny i zaczyn żytni. Po prostu pomieszaj składniki na nie przewidziane łyżką, aby uzyskać jednolitą masę. Każdą miseczkę przykryj folią aluminiową i odstaw je w ciepłe miejsce (na przykład niedaleko kaloryfera) na ok. 4 godziny.
wyrabianie
wyrabianie
2. Po upływie tego czasu zaczyny powinny podnieść się i lekko bąbelkować. Do dużej miski wlej oba zaczyny i wsyp resztę składników przewidzianych na ciasto właściwe. Zagnieć aż uzyskasz jednolite ciasto o elastycznego konsystencji. Od tego momentu zagniataj jeszcze kilka minut, a gdy ciasto zbyt mocno lepi się do rąk, posypuj ręce mąką.
wyrastanie
wyrastanie
3. Wstaw ciasto do wyłożonej folią do żywności i obsypanego mąką kosza do pieczenia i lekko ugnieć w środku. Jeśli nie posiadasz kosza, po prostu uformuj z chleba bochenek i ułóż go na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Odstaw chleb jeszcze na ok. 3 godziny w ciepłe miejsce. Powinien znacząco urosnąć.
pieczenie
pieczenie
4. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni. Przełóż chleb na blachę (jeśli używałeś/aś koszyka). Wstaw blachę do rozgrzanego piekarnika i piecz chleb ok. 35 minut, aż zbrązowieje, a po wsadzeniu w niego wykałaczki, nie przyklei się do niej ciasto. Daj bochenkowi wystygnąć.
Smakowita
Ocena czytelników: 5 z 2 ocen
Czas całkowity: 7 godz 35 min
Czas wyrastania: 7 godz
Czas wypieku: 35 min