Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

przygotowywanie zaczynu
przygotowywanie zaczynu
1. Pokruszone drożdże wrzucamy do miseczki, dodajemy cukier i zalewamy letnią wodą, tak by je zasłoniła. Mieszamy i odstawiamy na 10 minut do całkowitego rozpuszczenia.
wyrabianie
wyrabianie
2. W mące robimy wgłębienie, dolewamy zaczyn, dodajemy sól i stopniowo wlewamy letnią, lecz nie gorącą wodę. Ciasto wyrabiamy, najlepiej mikserem przez 8 minut. Pod koniec wyrabiania dodajemy oliwę.
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
3. Misę smarujemy odrobiną oliwy, przekładamy do niej ciasto, przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu, bez przeciągów. Po godzinie ciasto podwoi swoją objętość (zdjęcie 1). Wtedy dzielimy je na 8 części.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
4. Każdą kulkę ciasta spłaszczamy i wałkujemy tworząc podłużny placek lub trójkątny liść (zdjęcie 2). Listek nacinamy na środku na pół i po skosie z dwóch stron (zdjęcie 3). Dziurki delikatnie poszerzamy palcami, aby się nie skleiły. Przekładamy listki na blachę wyłożoną pergaminem. Przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłe miejsce na 40 minut.
pieczenie
pieczenie
5.Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Na dole piekarnika stawiamy miseczkę z garścią kostek lodu. Dzięki temu piekarnik będzie naparowany. Wyrośnięte listki (zdjęcie 4) smarujemy oliwą z oliwek i posypujemy ulubionymi dodatkami, lekko je dociskając. Fougasse pieczemy przez 10-15 minut, aż się zarumienią. Wyciągamy z piekarnika i spożywamy na ciepło lub studzimy na kuchennej kratce.
Smakowita
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 2 godz 15 min
Czas wyrastania: 2 godz
Czas wypieku: 15 min