Przepis

przygotowywanie zaczynu
10 min
przygotowywanie zaczynu
1. Pokruszone świeże drożdże wrzucamy do miseczki, dodajemy cukier i zalewamy letnią wodą, tak by je zasłoniła. Mieszamy i odstawiamy na 10 minut do całkowitego rozpuszczenia.
wyrabianie
5 min
wyrabianie
2. W mące pszennej robimy wgłębienie, dolewamy zaczyn, dodajemy sól i stopniowo wlewamy letnią, lecz nie gorącą wodę. Ciasto na fougasse wyrabiamy, najlepiej mikserem przez 8 minut. Pod koniec wyrabiania dolewamy oliwę.
pierwsze wyrastanie
60 min
pierwsze wyrastanie
3. Misę smarujemy odrobiną oliwy, przekładamy do niej ciasto na fougasse, przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu, bez przeciągów. Po godzinie ciasto na chleb podwoi swoją objętość, wtedy dzielimy je na 8 części.
drugie wyrastanie
40 min
drugie wyrastanie
4. Każdą kulkę ciasta na chleb spłaszczamy i wałkujemy tworząc podłużny placek lub trójkątny liść. Listek nacinamy na środku na pół i po skosie z dwóch stron. Dziurki delikatnie poszerzamy palcami, aby się nie skleiły. Przekładamy listki na blachę wyłożoną pergaminem. Przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłe miejsce na 40 minut.
pieczenie
15 min
pieczenie
5. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 220 stopni. Na dole piekarnika stawiamy miseczkę z garścią kostek lodu. Dzięki temu piekarnik będzie naparowany. Wyrośnięte listki smarujemy oliwą z oliwek i posypujemy ulubionymi dodatkami, lekko je dociskając. Fougasse pieczemy przez 10-15 minut, aż się zarumienią. Wyciągamy z piekarnika i spożywamy na ciepło lub studzimy na kuchennej kratce.
Smakowita Owsiana
Wyobraź sobie delikatny smak owsa, idealnie kremową konsystencję i moc odżywczych ziaren.
Więcej o tym wariancie
Rrzepak
Ziarna rzepaku
Rzepak to jedna z najważniejszych roślin oleistych występujących w Polsce. Dzięki swoim wartościom odżywczym oraz pochodzeniu nazywany jest oliwą Północy.
Dowiedz się więcej