Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

mieszanie składników
mieszanie składników

1. W formie automatu umieszczamy składniki według kolejności: woda, oliwa, sól, cukier, przesiana mąka, suszone drożdże. Nastawiamy 2 program pieczenia, wybieramy wagę chleba 700 g i średni kolor zarumienienia.

Wyrabianie ciasta
Wyrabianie ciasta

Gdy automat wyda dźwięk świadczący o tym, że to moment na dodanie pozostałych składników, dosypujemy zioła prowansalskie.

pieczenie
pieczenie

Gdy chleb będzie upieczony automat wyda z siebie charakterystyczny dźwięk. Wyjmujemy wtedy formę z automatu i wyciągamy z niej chleb. Przed spożyciem studzimy.

Smakowita
Ocena czytelników: 4.58 z 12 ocen
Czas całkowity: 2 godz 35 min
Czas wyrastania: 0 min
Czas wypieku: 0 min