Zastanawiacie się, co potrafi automat do wypieku chleba? Wypróbujcie ten przepis na prosty chleb pełnoziarnisty z automatu. Maszyna zrobi za Was prawie wszystko – wystarczy jedynie przygotować składniki i dodać je w odpowiedniej kolejności.
Efekt? Chrupiąca skórka i smakowite wnętrze!
Jest mój ulubiony przepis na chleb z automatu – piekę go co najmniej raz w tygodniu:-) najczęściej otręby owsiane zastępuję żytnimi lub pszennymi, zmniejszam ilość do ok.30g i dorzucam 20g ziaren słonecznika:-)
Dzień dobry, zrobiłam chlebek z podwójnej porcji. Ustawiłam wielkość na 1500. Niestety chlebek wyszedł zapadnięty (już w trakcie wyrabiania widziałam że ciasto nie ma ładnego kształtu i że przykleja się do brzegów) . Zastanawiam się co mogło być przyczyną. Mąki użyłam przennej pełnoziarnistej typ 1850. Będę wdzięczna za jakieś wskazówki. Robiłam z Pani przepisów prosty chleb z automatu z podwójnej porcji to wyszedł ok.
W przepisie jest mąka pszenna i pełnoziarnista, zatem jeśli użyła Pani mąki graham to już się zrobiły inne proporcje.
Chleby się zapadają jak damy za dużo wody lub drożdży, ale trudno mi powiedzieć w ciemno co poszło nie tak. Z chlebami z automatu jest trochę inaczej, bo to maszyna je wyrabia i trudno kontrolować na bieżąco co się dzieje.
Dzień dobry,
Chleb właśnie się robi. Mam tylko wątpliwość bo w składnikach nie ma wymienionego cukru (jaka ilość powinna być) a w tekście jest… Dodałam łyżkę stołową i mam nadzieję że się uda…
Uprzejmie proszę o podanie ile powinno być cukru?
Z góry dziękuję i pozdrawiam
Magda
Dzień dobry,
Pierwotnie w przepisie była łyżeczka cukru, to stary przepis. Z perspektywy lat uważam, że cukier jest tu zbędny 🙂
Najlepszy przepis na chleb z automatu jak znalazłam! Wychodzi pyszny zawsze 🙂 Polecam do tego przepisu mąkę pełnoziarnistą Lubelli. Udanych wypieków 🙂
Witam
Ja do przygotowania ulubionego w domu chleba pszenno-żytniego, robionego w maszynie używam takich składników:
około 2 „chlusty” oleju wprost na mieszadła
około 300ml ciepłej wody
2 łyżeczki soli
2 łyżeczki miodu/cukru
400g mąki pszennej typ 650
400g mąki żytniej z pełnego przemiału typ 2000
1,5 łyżeczki drożdży instant
Proporcje podane na „oko” ponieważ jak to bywa, czasem trzeba dodać wody czy mąki, piekę na programie do pieczywa pełnoziarnistego (dłuższe wyrastanie) zarumienienie skórki średnie. Często dodaję też po 2łyżki pestek dyni, siemienia lnianego oraz słonecznika przy 2gim mieszaniu. Chleb zawsze ładnie wyrasta, nigdy jeszcze nie „opadł” na środku, jest wilgotny, skórka chrupiąca. Co do mieszadeł, to nie wyciągam ich, piekę chleb z mieszadłami w „środku”, wydaje mi się, że rozprowadzają one dodatkowo ciepło podczas wyrastania/pieczenia po całym cieście.
Przepis oczywiście jako przepis podstawowy, można dodać zioła, płatki, otręby według uznania.
Polecam gorąco posiadaczom maszyn do wypróbowania. Dla odważnych, próbowałam piec z tego przepisu również w piekarniku, ale zawsze skórka wychodziła za mocno spieczona a chleb na środku opadał. Polecam popróbować 🙂
Pozdawiam
Witam a ja mam takie pytanko bo przepis jest na chleb 700g a moj automat ma opcje najmniejsz 750g czy jesli zaz nacze opcje 750g to chleb sie uda czy do tego przepisu trzeba dodac jeszcze np maki
Dzień dobry.
Ja bym się nie sugerowała tak dokładnie gramaturą podaną w programie maszyny, chleb na pewno się uda 🙂
Robię chleb w maszynie wg podobnego przepisu tego przepisu i jest super 🙂 Tylko zawsze się denerwuję, że środkiem chleb opada, choć widzę, że chyba tak musi być. Nie da się tego opadania wyeliminować? Gdy piekę w piekarniku jest fajnie wyrośnięty. Pozdrawiam i dziękuję za przepisy 🙂
Chleb pełnoziarnisty z automatu może potrzebować trochę więcej drożdży, może wtedy nie będzie opadał. Niestety wypieki z automatu mają taki urok, że bywają z nimi problemy, zostaje dziura, czasem lekko opadają, dlatego zdecydowanie bardziej preferuję piec tradycyjnie w piekarniku.
Pozdrawiam serdecznie 🙂
Ja używam drożdży suchych Dr.Oetkera,każdy chlebek ładnie wychodzi. Ja robię tak :
250-300 ml wody ciepłej
łyżeczka soli
łyżeczka cukru
dwie łyżki oleju
150g mąki typ 650
350g mąki pełnoziarnistej typ 2000
torebka suchych drożdży
w takiej kolejności wrzucam, maszynę włączam a później wyciągam gorący chlebek
pozdrawiam
Bardzo dobry przepis, też go stosuję od lat i jest niezawodny. Jeśli mam ochotę na inne dodatki to zmniejszam ilość którejś mąki i dodaję jakieś ziarna, np: słonecznik, dynię, siemię lniane lub wszystkie na raz, a czasem olej zastępuję stopionym masłem. Tak więc ten przepis podstawowy jest znakomity
WITAM PANIE PAWLE TA MAKA 650 TO JAKA ZYTNIA CZY PRZENA I TA 2000 TO ZYTNIA CZY PRZENA I JAKI PROGRAM PROSZE O ODPOWIEDZ.
A jaka waga? 700 czy 900?
Niestety nie wyszedł.. chociaż przy wykorzystaniu automatu zdarza mi się to niezmiernie rzadko tym razem coś poszło nie tak.. przede wszystkim chleb dobrze nie wyrósł.. powstała mało kształtna bryłka podrośniętego chleba..
.. zastanawiam się czy łyżeczka drożdży na podniesienie pełnoziarnistej mąki to wystarczająca ilość.. ale skoro innym wyszło.. no cóż.. poszukam innego przepisu
Przykro mi, że chleb się nie udał. Drożdży na pewno nie było tu za mało. Patrząc na proporcje płynu raczej też nie, ale mąka mące jest nierówna, przy pełnoziarnistym wypieku być może zabrakło 30-50 ml więcej wody i przez to wyszła mało kształtna bryła.
Może ten przepis https://smakowitychleb.pl/francuski-chleb-z-automatu/ bardziej się sprawdzi w Pana automacie?
Pozdrawiam 🙂
Ja po ostatnim mieszaniu, wyłączam automat i pozwalam aby ciasto wyrosło (około 1,5 h)o następnie ujmuję ciasta na zakwas, wyjmuję mieszadła, wyrównuję i znów zostawiam do wyrośnięcia.
Jak osiągnie odpowiednią wysokość włączam pieczenie. Zawsze się udaje. 🙂
Witam,
dobry prosty przepis 🙂 Ja użyłam mąki orkiszowej (razowej i chlebowej) i wyszedł świetny!
Pozdrawiam!
Witam serdecznie !Od niedawna eksperymentuję z pieczeniem chleba w automacie z gotowych mieszanek z Lidla.Mam problem po upieczeniu,jak wyciągać z gotowego już chleba mieszadełek.Zawsze zostają wyrwane skórki i potem przy krojeniu kromki się rozpadają.Może Ktoś mi będzie mógł poradzić co robić.
Z góry serdecznie dziękuję.
Witam serdecznie.
Napiszę Pani szczerze, jedyne co mogę Pani to nie korzystać z gotowych mieszanek o wątpliwym składzie. Przygotowanie samodzielnie ciasta nie jest trudniejsze od zmieszania takiego produktu, a ma Pani pewność tego co je. To zmienia smak i jakość wypiekanego chleba.
Mieszadło można wyciągnąć z wyrastającego chleba po ostatnim wyrabianiu ciasta. Proszę zerknąć do instrukcji, można sprawdzić kiedy następuje ten moment. Dzięki temu w chlebie pozostanie od spodu tylko mała dziurka.
Pozdrawiam.
Ja po zakończeniu mieszania a jeszcze przed wyrastaniem wyjmuje mieszadlo i chleb upieczony łatwo się zdejmuje z samego trzpienia. Czekam tylko żeby trochę ostygl i w chlebie zostaje tylko mała dziurka.
Tak, to dobry patent, też zastosowałam w kilku przepisach 🙂