Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

mieszanie składników
mieszanie składników

1. Składniki umieszczamy w formie automatu według odpowiedniej kolejności : woda, oliwa, sól, mąka pszenna, mąka pełnoziarnista, drożdże. Włączamy program "chleb pełnoziarnisty", wybieramy wagę chleba 700 g i nastawiamy średni tryb zarumienienia skórki.

mieszanie składników
mieszanie składników

2. Kiedy automat wyda charakterystyczny dźwięk sygnalizujący, że można dodać ostatnie składniki, dodajemy otręby owsiane. Kolejny sygnał automatu będzie oznaczał, że chleb jest upieczony.

studzenie
studzenie

3. Wyciągamy formę z automatu i wyjmujemy z niego chleb. Studzimy na kuchennej kratce.

Smakowita
Ocena czytelników: 5 z 1 ocen
Czas całkowity: 2 godz 30 min
Czas wyrastania: 0 min
Czas wypieku: 0 min