Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

pieczenie
pieczenie
1.Do pojemnika automatu wlewamy wodę, dodajemy pokruszony widelcem twaróg. Wsypujemy przesianą mąkę, następnie sól, cukier. A na końcu drożdże. Najważniejsze jest trzymanie się takiej kolejności dodawania składników. Nastawiamy podstawowy program 1, średnie przypieczenie skórki oraz wagę chleba 700 g. Po wyrastaniu, a przed pieczeniem, automat wyda z siebie charakterystyczny dźwięk. Wtedy też można wyjąć ciasto z formy, aby wyjąć mieszadło i umieścić ciasto chlebowe ponownie w maszynie. Dzięki temu dziura od spodu chleba będzie mniejsza. Po upieczeniu chleba wyjmujemy chleb z formy maszyny i studzimy na kuchennej kratce.
Smakowita
Upieczony chleb podajemy ze Smakowitą.
Ocena czytelników: 4 z 1 ocen
Czas całkowity: 3 godz
Czas wyrastania: 0 min
Czas wypieku: 0 min