Często szykuję twaróg na śniadanie lub kolację jako dodatek do domowego chleba. Zazwyczaj jest on przygotowany na słono, z kaparami, sokiem z cytryny i miętą lub w wersji klasycznej z rzodkiewką i szczypiorkiem. Czasami też robię słodki twarożek, wtedy dodaję do niego np. miodu i orzechy włoskie albo żurawinę.
Dziś także zdecydowałam się na twaróg. Jednak w zupełnie innej wersji, bo znalazł się on w chlebie. Dodatek twarogu do ciasta chlebowego wpłynął pozytywnie na jego strukturę, jest przyjemnie wilgotnawy.
Tym razem chleb upiekłam w automacie. Nie robię tego często, ale od czasu do czasu korzystam ze starego przyjaciela w postaci maszyny i chleb upieczony w ten sposób jeszcze nigdy mnie nie zawiódł.
Witam tu nie było żadnej kombinacji aż dziwne że na tej ilości wody pidanej inne maszynybdaja rade to rozrobic mysle zec350 bedzie ok droźdźy dałem więcej ale to już bez znaczenia bo sie bałem źe za mało łyżeczka bedzie . Ma pani jakiś przepis np na chleb tradycyjny taki jak z piekarni domowy z automatu żeby zrobić ?
Przepisy na chleb z automatu są tutaj: https://smakowitychleb.pl/kategoria/chleby-z-maszyny/
Nie ma ich wiele, bo zdecydowanie bardziej wolę piec w piekarniku, ale klasyczny chleb drożdżowy też można upiec w automacie, trzeba tylko w odpowiedniej kolejności umieścić składniki i ustawić dobry program.
Proponuję spróbować np. z tym https://smakowitychleb.pl/chleb-maslankowy/
Witam ta proporcja napewno ok ? Bo przy 200 ml wody to maszyna nie umiała ciasta wyrobic silnik by sie spalił po dolaniu ok 100 ml wody i dosypaniu drozdzy w sumie 2 płaskie jest chleb . Moze nie jest to szczyt marzeń ale nie jest do wyrzucenia .
Dzień dobry,
Proporcje są ok, chociaż to stary przepis i teraz bym zrobiła ten chleb trochę inaczej. Pytanie tylko czy nie kombinował Pan niepotrzebnie tak jak przy poprzednim chlebie i nie zamieniał składników? 🙂
300 ml wody będzie ok, nawet można zwiększyć do 350, dzięki temu miąższ chleba będzie bardziej elastyczny.
Witam !!!! Po raz pierwszy będę robić chleb w automacie, przepis bardzo mi się podoba, ale.. czy zamiast /woda serek/ mogę wlać maślankę ?
Dzień dobry 🙂
Tak, można dać zamiast serka maślankę, dałabym 100 g.
Pozdrawiam
Witam !!!
Właśnie kończymy zajadanie chlebka z twarożkiem jest super,ale moje dzieci wolą jednak chlebek z cytryną ponieważ jest bardziej pulchny. Ale ja i tak uważam że Ty masz najlepsze i najbardziej sprawdzone przepisy za co bardzo dziękuję:) Dzisiaj przygotowuję się do bułeczek z rodzynkami 🙂
Witam!
Upiekłam chlebek z twarogiem ale na mące pszennej 650 i wyszedł super. Mam twarogu sporo (robię sama z mleka) i szukałam przepisów gdzie mogę go wykorzystać. I proszę!!!!
super
dziękuję za ten przepis
Pozdrawiam
Witam.
Cieszę się, że przepis się podoba. Polecam też inne z twarogiem np. gruzińskie chlebki chaczapuri https://smakowitychleb.pl/gruzinskie-chlebki-chaczapuri-z-serem/ albo chleb z karmelizowanym porem i twarożkiem na zakwasie https://smakowitychleb.pl/chleb-z-karmelizowanym-porem-i-twarozkiem/
Pozdrawiam i życzę udanych wypieków 🙂
Cześć Tosia
Przeczytałem sporo Twoich przepisów i jestem pod wrażeniem twojej wiedzy na temat pieczenia chleba. Mnie również bardzo zafacynowało pieczenie ciast drożdżowych, ich możliwości są chyba nieograniczone, takie mam wrażenie:) Chciałem się Ciebie zapytać, czy wiesz może jak w piekarniach uzyskują ciemnobrązową, lśniącą i chrupiącą skórkę na chlebie pszennym? Był bym wdzięczny za wskazówki.
Ja ze swojej wiedzy mogę ci polecić pieczenie chlebków z wykożytaniem przyprawy jaką jest czarnuszka, fajny efekt smakowy.
Cześć Artur.
Dziękuję za miłe słowa. Ciesze się, że jest więcej osób zafascynowanych pieczeniem domowego chleba. Rzeczywiście możliwości tworzenia nowych chlebów są nieograniczone 🙂
Lśniącą skórkę łatwo uzyskać smarując wierzch chleba rozbełtanym jajkiem/żółtkiem. Inną metodą jest posmarowanie go już po upieczeniu rozpuszczonym masłem/oliwą. Wiem też, że w piekarniach stosuje się też mikstury w postaci mąki (możliwe, że ziemniaczanej, nie jestem pewna) rozrobionej w odpowiedniej ilości wody i tym smarują wierzch. Nie wiem natomiast, czy wstawiają jeszcze po tym chleb na chwilę do pieca. Prawdopodobnie już nie.
Częstym zabiegiem (niestety) jest też dodawanie do pszennego chleba karmelu, który zabarwia go i udaje żytni, ale to już zupełnie inna historia.
Dzięki za pytanie, na pewno następnym razem popróbuję uzyskać taki efekt, o który pytasz. Dzięki również za inspirację z czarnuszką, do tej pory używałam jej tylko przy chlebkach naan i przy picie. W klasycznym chlebie też na pewno świetnie się sprawdzi.
Pozdrawiam serdecznie.
„Wykorzystaniem”…