Przepis

mieszanie składników
10 min
mieszanie składników

1. Do pojemnika automatu wlewamy wodę, dodajemy pokruszony widelcem twaróg. Wsypujemy przesianą mąkę, a następnie sól, na końcu drożdże. Najważniejsze jest trzymanie się takiej kolejności dodawania składników.

nastawianie programu
5 min
nastawianie programu

2. Nastawiamy podstawowy program 1, średnie przypieczenie skórki oraz wagę chleba 700 g.

wyjęcie mieszadła
1 min
wyjęcie mieszadła

3. Po wyrastaniu, a przed pieczeniem, automat wyda z siebie charakterystyczny dźwięk. Wtedy też można wyjąć ciasto z formy, aby wyjąć mieszadło i umieścić ciasto chlebowe ponownie w maszynie. Dzięki temu dziura od spodu chleba będzie mniejsza.

pieczenie
45 min
pieczenie

3. Po upieczeniu chleba wyjmujemy chleb z formy maszyny i studzimy na kuchennej kratce.

Ocena czytelników: 4 z 1 ocen

Wasze komentarze

  • Mariusz 20 marca 2016 o 21:53

    Witam tu nie było żadnej kombinacji aż dziwne że na tej ilości wody pidanej inne maszynybdaja rade to rozrobic mysle zec350 bedzie ok droźdźy dałem więcej ale to już bez znaczenia bo sie bałem źe za mało łyżeczka bedzie . Ma pani jakiś przepis np na chleb tradycyjny taki jak z piekarni domowy z automatu żeby zrobić ?

  • Mariusz 19 marca 2016 o 15:45

    Witam ta proporcja napewno ok ? Bo przy 200 ml wody to maszyna nie umiała ciasta wyrobic silnik by sie spalił po dolaniu ok 100 ml wody i dosypaniu drozdzy w sumie 2 płaskie jest chleb . Moze nie jest to szczyt marzeń ale nie jest do wyrzucenia .

    • Tosia 20 marca 2016 o 16:31

      Dzień dobry,
      Proporcje są ok, chociaż to stary przepis i teraz bym zrobiła ten chleb trochę inaczej. Pytanie tylko czy nie kombinował Pan niepotrzebnie tak jak przy poprzednim chlebie i nie zamieniał składników? 🙂
      300 ml wody będzie ok, nawet można zwiększyć do 350, dzięki temu miąższ chleba będzie bardziej elastyczny.

  • imag123 17 marca 2016 o 04:20

    Witam !!!! Po raz pierwszy będę robić chleb w automacie, przepis bardzo mi się podoba, ale.. czy zamiast /woda serek/ mogę wlać maślankę ?

  • wiesia 10 marca 2014 o 12:19

    Witam !!!
    Właśnie kończymy zajadanie chlebka z twarożkiem jest super,ale moje dzieci wolą jednak chlebek z cytryną ponieważ jest bardziej pulchny. Ale ja i tak uważam że Ty masz najlepsze i najbardziej sprawdzone przepisy za co bardzo dziękuję:) Dzisiaj przygotowuję się do bułeczek z rodzynkami 🙂

  • Joanna 9 grudnia 2013 o 12:23
    Ocena:

    Witam!
    Upiekłam chlebek z twarogiem ale na mące pszennej 650 i wyszedł super. Mam twarogu sporo (robię sama z mleka) i szukałam przepisów gdzie mogę go wykorzystać. I proszę!!!!
    super
    dziękuję za ten przepis
    Pozdrawiam

  • Artur 10 stycznia 2013 o 20:58

    Cześć Tosia

    Przeczytałem sporo Twoich przepisów i jestem pod wrażeniem twojej wiedzy na temat pieczenia chleba. Mnie również bardzo zafacynowało pieczenie ciast drożdżowych, ich możliwości są chyba nieograniczone, takie mam wrażenie:) Chciałem się Ciebie zapytać, czy wiesz może jak w piekarniach uzyskują ciemnobrązową, lśniącą i chrupiącą skórkę na chlebie pszennym? Był bym wdzięczny za wskazówki.
    Ja ze swojej wiedzy mogę ci polecić pieczenie chlebków z wykożytaniem przyprawy jaką jest czarnuszka, fajny efekt smakowy.

    • Tosia 10 stycznia 2013 o 23:50

      Cześć Artur.

      Dziękuję za miłe słowa. Ciesze się, że jest więcej osób zafascynowanych pieczeniem domowego chleba. Rzeczywiście możliwości tworzenia nowych chlebów są nieograniczone 🙂
      Lśniącą skórkę łatwo uzyskać smarując wierzch chleba rozbełtanym jajkiem/żółtkiem. Inną metodą jest posmarowanie go już po upieczeniu rozpuszczonym masłem/oliwą. Wiem też, że w piekarniach stosuje się też mikstury w postaci mąki (możliwe, że ziemniaczanej, nie jestem pewna) rozrobionej w odpowiedniej ilości wody i tym smarują wierzch. Nie wiem natomiast, czy wstawiają jeszcze po tym chleb na chwilę do pieca. Prawdopodobnie już nie.
      Częstym zabiegiem (niestety) jest też dodawanie do pszennego chleba karmelu, który zabarwia go i udaje żytni, ale to już zupełnie inna historia.
      Dzięki za pytanie, na pewno następnym razem popróbuję uzyskać taki efekt, o który pytasz. Dzięki również za inspirację z czarnuszką, do tej pory używałam jej tylko przy chlebkach naan i przy picie. W klasycznym chlebie też na pewno świetnie się sprawdzi.
      Pozdrawiam serdecznie.

    • Słownik 25 grudnia 2020 o 12:22

      „Wykorzystaniem”…

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Owies
Owies
Ziarno owsa jest bogate w wartości odżywcze – idealnie uzupełnia zdrową i zróżnicowaną dietę. Owies jest stosowany do produkcji popularnych wegańskich napojów roślinnych.
Dowiedz się więcej