Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

pieczenie
pieczenie
1. W formie automatu umieszczamy składniki według kolejności. Wlewamy wodę i oliwę, dodajemy sól. Następnie wsypujemy mąki i dodajemy suszone drożdże. Włączamy automat i ustawiamy podstawowy program 1, wypiek chleba o wadze 700 g i średnie wypieczenie skórki. Na tarce o małych oczkach ścieramy obraną marchewkę, przekładamy na sitko, by odsączyć z soku. W momencie gdy automat wyda dźwięk w którym można dodać ostatnie składniki - dorzucamy marchewkę. Po upieczeniu wyciągamy chleb z formy i za pomocą haka pozbywamy się od spodu chleba mieszadła. Chleb studzimy na drewnianej desce lub kratce kuchennej.
Smakowita
Ocena czytelników: 2.5 z 4 ocen
Czas całkowity: 2 godz 10 min
Czas wyrastania: 0 min
Czas wypieku: 0 min