Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

przygotowywanie składników
przygotowywanie składników
1. Składniki umieszczamy w formie automatu według kolejności: woda, oliwa, sól, mąka, drożdże.
wyrabianie
wyrabianie
2. Ustawiamy program podstawowy (1), średnie lub mocne wypieczenie skórki i wagę 700 g. Włączamy maszynę.
pieczenie
pieczenie
3. Po drugim zagniataniu, można otworzyć maszynę, zwilżyć dłonie wodą, wyjąć delikatnie ciasto, wyciągnąć mieszadło i ponownie włożyć ciasto. Nie jest to jednak konieczne, chleb można również upiec z mieszadłem i wyjąć je na koniec. Po po ostatnim charakterystycznym sygnale, gdy program się skończy, wyciągamy formę z automatu i wyjmujemy chleb.
Smakowita
Studzimy na kuchennej kratce, podajemy ze Smakowitą Pajdą z cebulką i jabłkiem.
Ocena czytelników: 4.88 z 8 ocen
Czas całkowity: 3 godz 33 min
Czas wyrastania: 2 godz 54 min
Czas wypieku: 40 min