Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

mieszanie składników
mieszanie składników

1. W formie automatu umieszczamy po kolei składniki: wodę, aktywny zakwas, łyżkę oliwy, po łyżeczce soli i cukru, a na końcu mąki. Ustawiamy podstawowy program 1. Po drugim wyrabianiu ciasta, wyłączamy maszynę i odłączamy z kontaktu.

pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie

2. Wyjmujemy formę, a z niej wyrobione ciasta. Wyciągamy mieszadło, a ciasto ponownie umieszczamy w foremce. Przykrywamy ją ściereczką i stawiamy na 3-5 godzin w ciepłym miejscu. Czas wyrastania jest zależny od mocy zakwasu. U mnie trwało to niecałe 4 godziny. Formę z wyrośniętym ciastem wkładamy ponownie do maszyny. Wierzch ciasta smarujemy łyżeczką oliwy. Ustawiamy program samego pieczenia nastawiając czas 1 godzinę (u mnie to 12 program).

pieczenie
pieczenie

3. Po godzinie maszyna wyda z siebie charakterystyczny dźwięk. Wyłączamy ją, wyciągamy formę i wyjmujemy chleb. Przed krojeniem studzimy go na kuchennej kratce.

Smakowita
Ocena czytelników: 5 z 1 ocen
Czas całkowity: 6 godz
Czas wyrastania: 0 min
Czas wypieku: 0 min