Przepis

przygotowywanie składników
5 min
przygotowywanie składników

1. Składniki umieszczamy w formie automatu według określonej kolejności. Zaczynamy od składników mokrych: mleka, masła, jajek. Następnie suche składniki. Dodajemy sól i cukier. Na koniec przesiewamy mąkę i dodajemy suszone drożdże.

Wyrabianie ciasta
10 min
Wyrabianie ciasta

2. Ustawiamy program 1 (podstawowy), średnie wypieczenie skórki i wagę 700 g.

Drugie zagniatanie
10 min
Drugie zagniatanie

3. Po drugim zagniataniu ciasta można zwilżyć dłonie wodą i wyjąć ciasto, aby wyciągnąć hak. Dzięki temu chałka będzie miała od spodu mniejszą dziurkę. Ciasto wkładamy ponownie do maszyny.

smarowanie wierzchu
5 min
smarowanie wierzchu

4. Kilka minut przed końcem programu otwieramy automat i smarujemy wierzch chałki białkiem, nacinamy, posypujemy wiórkami kokosowymi i zamykamy. Ciasto będzie się dalej piekło.

studzenie
10 min
studzenie

5. Po sygnale zakończenia pieczenia, wyciągamy formę, a z niej chałkę. Studzimy na kuchennej kratce przez podaniem.

Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe, to rozkosz prosto z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Rrzepak
Ziarna rzepaku
Rzepak to jedna z najważniejszych roślin oleistych występujących w Polsce. Dzięki swoim wartościom odżywczym oraz pochodzeniu nazywany jest oliwą Północy.
Dowiedz się więcej