Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

pieczenie
pieczenie
1. Składniki umieszczamy w formie automatu według określonej kolejności. Zaczynamy od składników \"mokrych\" : mleko, masło, dwa jajka. Następnie suche składniki. Dodajemy sól i cukier. Na koniec przesiewamy mąkę i dodajemy suszone drożdże. Ustawiamy program 1 (podstawowy), średnie wypieczenie skórki i wagę 700 g. Po drugim zagniataniu ciasta można zwilżyć dłonie wodą i wyjąć ciasto, aby wyciągnąć hak. Dzięki temu chałka będzie miała od spodu mniejszą dziurkę. Ciasto wkładamy ponownie do maszyny. Kilka minut przed końcem programu otwieramy automat i smarujemy wierzch chałki białkiem, nacinamy, posypujemy wiórkami kokosowymi i zamykamy. Ciasto będzie się dalej piekło. Po sygnale zakończenia pieczenia, wyciągamy formę, a z niej chałkę. Studzimy na kuchennej kratce przez podaniem.
Smakowita
Ocena czytelników: 5 z 4 ocen
Czas całkowity: 3 godz
Czas wyrastania: 0 min
Czas wypieku: 0 min