Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

pieczenie
pieczenie
1. W pojemniku automatu umieszczamy mieszadło, a następnie składniki według kolejności: woda, oliwa, cukier, sól, przesiana mąka, drożdże, łyżeczka cynamonu. Ustawiamy program 1, stopień wypieczenia skórki średni i włączamy automat. Gdy maszyna po pierwszym wyrabianiu ciasta wyda z siebie charakterystyczny dźwięk - dodajemy resztę cynamonu. Po ostatnim wyrabianiu można wyjąć na chwilę ciasto z formy, aby wyjąć z maszyny mieszadło. W takim wypadku ciasto szybko umieszczamy z powrotem w maszynie. Dzięki temu dziura od spodu chleba będzie mniejsza. Gdy maszyna wyda z siebie dźwięk świadczący o zakończeniu pieczenia, wyciągamy formę, a z niej chleb i wyłączamy automat. Chleb przed krojeniem studzimy na kuchennej kratce.
Smakowita
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 2 godz 50 min
Czas wyrastania: 0 min
Czas wypieku: 0 min