Chodzi za mną ostatnio korzenny smak. Wiem jednak, że już za kilka dni będę przesycona świątecznymi słodkościami. Nie będę już mogła patrzeć na pierniczki i stracę ochotę na piernikowy sernik. Prawdopodobnie tak się stanie z powodu corocznego obżarstwa.

Dlatego dziś przygotowując domowy chleb na kolację, do ciasta dodałam trochę melasy, kakao oraz przyprawy do piernika. To sprawiło, że chleb nabrał korzennego charakteru i trochę przypomina piernik. Jednak tylko odrobinę, ponieważ wcale nie jest słodkie (dodałam jedynie łyżeczkę cukru). Jego miąższ i chrupiąca skórka zdecydowanie bardziej pasują do chleba. I właśnie o taki efekt mi chodziło :)

Chlebek nie jest specjalnie słodki jak wspomniałam, dlatego pasuje doskonale jako pieczywo do kanapek w zaskakujących lekko solonych połączeniach.

chlebek piernikowychlebek piernikowy

Chlebek piernikowy
Autor: 
Czas przygotowania: 
Czas pieczenia: 
Calkowity czas: 
Porcje: 1
 
Skladniki
  • 450 g mąki pszennej chlebowej typ 650
  • 200 ml mleka
  • 4 łyżki masła
  • 1 czubata łyżka melasy
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • łyżeczka cukru
  • łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki suszonych drożdży
Instrukcja
  1. W rondelku podgrzewamy mleko z masłem, aż do rozpuszczenia tłuszczu. Chwilę studzimy.
  2. Mąkę mieszamy z kakao, przyprawą do piernika, drożdżami, solą i cukrem. Dodajemy melasę i mieszamy.
  3. Powoli wlewamy letnie mleko i wyrabiamy ciasto. Po kilku minutach wyrabiania, ciasto osiągnie formę kuli. Wkładamy ją do miski, przykrywamy czystą ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na godzinę.
  4. Następnie przekładamy ciasto na blat i chwilę zagniatamy. Formujemy okrągłą kulę, którą kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 40 minut w cieple.
  5. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni. Chleb pieczemy przez 30-35 minut. Upieczony studzimy na kratce przed podaniem.
Ocena czytelników: 5 z 1 ocen