Jeśli lubicie zdrowe, pyszne i pełne ziaren wypieki, to żytni chleb słonecznikowy na zakwasie jest dla Was! Dodatek karmelizowanych w miodzie nasion słonecznika nadaje mu prawdziwego charakteru!
Jeśli lubicie zdrowe, pyszne i pełne ziaren wypieki, to żytni chleb słonecznikowy na zakwasie jest dla Was! Dodatek karmelizowanych w miodzie nasion słonecznika nadaje mu prawdziwego charakteru!
letnia woda 300 ml
sól 1,5 łyżeczki
aktywny zakwas żytni 150 g
mąka żytnia typ 720 500 g
słonecznik 150 g
miód płynny 4 łyżek
5 godz. 40 min.
Czas całkowity
5 godz.
Czas wyrastania
40 min.
Czas wypieku
1. Na patelni prażymy przez kilka minut słonecznik. Dodajemy miód i karmelizujemy przez minutę.
2. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy aktywny, dokarmiony wcześniej zakwas, karmelizowany słonecznik oraz sól. Wlewamy powoli wodę i mieszamy składniki, jedynie do ich połączenia.
3. Formę keksówkę (10x22cm) smarujemy tłuszczem (np. masłem, oliwą) i obsypujemy bułką tartą. Przekładamy do środka ciasta, zwilżoną wodą dłonią wyrównujemy wierzch. Przykrywamy formę i stawiamy na 4-5 godzin w ciepłe miejsce.
4. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Wyrośnięty chleb smarujemy żółtkiem i obsypujemy słonecznikiem. Wkładamy do pieca i pieczemy 20 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy przez kolejnych 20 minut. Upieczony chleb wyciągamy z formy i studzimy na kuchennej kratce.
Wasze komentarze