Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

pieczenie
pieczenie
1.W formie automatu umieszczamy składniki. Ważne jest zachowanie odpowiedniej kolejności : woda, oliwa, miód, sól, mąka pszenna, płatki owsiane, drożdże. Nastawiamy pierwszy program - chleb podstawowy, wagę 700 g i wybieramy program przypiekania wierzchu według uznania (ja wybieram średni tryb). Po drugim zagniataniem ciasta, wyjmujemy mokrymi dłońmi chleb. Wyciągamy od dołu ciasta mieszadło. Chleb formujemy, nacinamy w połowie nożem i ponownie wkładamy do automatu. Wierzch ciasta smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy płatkami owsianymi. Gdy automat wyda z siebie charakterystyczny dźwięk. Chleb będzie upieczony. Należy wtedy wyjąć formę z automatu, a następnie chleb z foremki i wystudzić na kuchennej kratce.
Smakowita
Ocena czytelników: 3.44 z 9 ocen
Czas całkowity: 2 godz 38 min
Czas wyrastania: 2 godz 30 min
Czas wypieku: 8 min