Pollarbröd to pieczywo bardzo popularne w Szwecji. Te bułeczki przypominające raczej placuszki są delikatne i przyjemnie miękkie, a to dzięki dodatkowi masła i śmietany.
Nie będę długo namawiać, tylko zamieszczę komentarz od Czytelniczki:
Też zakochałam się w tych placuszkach jak byłam w Szwecji! Szczególnie przepyszne bylo tam śniadanie którą bazą był ten chlebek do tego łosoś, awokado, jajko na twardo i pasta kawiorowa, która mi do smaku nie bardzo przypadła bo była bardzo intensywna i słona. Często wspominalam to cudo, wiec jak mam przepis będe musiała spróbować.
Dziękuje!
Śmietanę mogę zastąpić jogurtem ?
Tak 🙂
W moim życiu również pojawił się epizod szwedzki oraz tamtejsza kuchnia. Chlebek jest pyszny, ale zmniejszyłabym ilość soli do 1 łyżeczki. 2 łyżeczki soli za bardzo zdominowały smak. pozdrawiam
Dzisiaj przez przypadek znalazłam Twój blog, jest wspaniały i smakowity. Ten chlebek też bardzo lubię (moja siostra mieszka w Szwecji) i nigdy nie zabraknie miejsca w walizce na przywiezienie mi tego chlebka. Cieszę się, że podałaś przepis na niego, na pewno go zrobię. Będę częstym gościem na Twoim blogu. Pozdrawiam
Też zakochałam się w tych placuszkach jak byłam w Szwecji! Szczególnie przepyszne bylo tam śniadanie którą bazą był ten chlebek do tego łosoś, awokado, jajko na twardo i pasta kawiorowa, która mi do smaku nie bardzo przypadła bo była bardzo intensywna i słona. Często wspominalam to cudo, wiec jak mam przepis będe musiała spróbować.
Dziękuje!
Moja ulubiona, bardzo „szwedzka” wersja to chlebek, sałata, pasta jajeczna i krewetki:) Pozdrawiam
Z podobnego przepisu piekłam bułeczki. Doskonały pomysł. Nigdy nie byłam w Szwecji ale Twój przepis wypróbuję już może na niedzielne śniadanie?!
A kto zna przepis na male chlebki(bulki) na zakwasie z Finlandii bardzo ciemne, tez z dziurkami owalne ,dosc plaskie i pyszne.Szukam od dlugiego czasu.Turysci podobno wywoza te bulki- chlebki calymi workami , bo tak smaczne.A ja myslalam ,ze „Pollarbröd”piecze sie na patelni??Skorzystam z pewnych przepisow- tych zwlaszcza na zakwasie
Też słyszałam o sposobie pieczenia na patelni, ale skorzystałam z piekarnika:) Oczywiście ciasto jak najbardziej nada się także do „smażenia”. Pozdrawiam