Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie

1. Wymieszaj ze sobą na stolicy/blacie lub w misce mąki, drożdże i sól. Dodaj masło, śmietanę i zacznij zagniatać ciasto. Bardzo powoli zacznij dolewać wodę, cały czas zagniatając ciasto. Skończ gdy ciasto osiągnie jednolitą, elastyczną konsystencję i nie będzie się kleić do ręki.

pierwsze wyrastanie
90 min
pierwsze wyrastanie

2. Wsadź ciasto do miski, przykryj ją folią aluminiową i odłóż w ciepłe miejsce (na przykład niedaleko lekko rozgrzanego palnika) na ok. 1,5 h.

drugie wyrastanie
30 min
drugie wyrastanie

3. Po upływie tego czasu podziel ciasto na 6 równych części. Z każdej rozwałkuj placek o grubości ok. 05, cm. Ułóż gotowe ciasto na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odłóż w ciepłe miejsce, przykryte materiałową szmatką, na ok. 30 minut.

pieczenie
20 min
pieczenie

4. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Gdy placuszki urosną, zrób palcami co kilka milimetrów wgłębienia palcami i wstaw blachę do piekarnika. Piecz przez ok. 20 minut, aż placuszki lekko zbrązowieją. Odstaw do ostygnięcia.

Ocena czytelników: 0 z 0 ocen

Wasze komentarze

  • Beata 3 września 2015 o 11:32

    Śmietanę mogę zastąpić jogurtem ?

  • Roxi 21 lutego 2013 o 15:01

    W moim życiu również pojawił się epizod szwedzki oraz tamtejsza kuchnia. Chlebek jest pyszny, ale zmniejszyłabym ilość soli do 1 łyżeczki. 2 łyżeczki soli za bardzo zdominowały smak. pozdrawiam

  • Junia 1 stycznia 2013 o 19:02

    Dzisiaj przez przypadek znalazłam Twój blog, jest wspaniały i smakowity. Ten chlebek też bardzo lubię (moja siostra mieszka w Szwecji) i nigdy nie zabraknie miejsca w walizce na przywiezienie mi tego chlebka. Cieszę się, że podałaś przepis na niego, na pewno go zrobię. Będę częstym gościem na Twoim blogu. Pozdrawiam

  • Diana 12 listopada 2012 o 22:13

    Też zakochałam się w tych placuszkach jak byłam w Szwecji! Szczególnie przepyszne bylo tam śniadanie którą bazą był ten chlebek do tego łosoś, awokado, jajko na twardo i pasta kawiorowa, która mi do smaku nie bardzo przypadła bo była bardzo intensywna i słona. Często wspominalam to cudo, wiec jak mam przepis będe musiała spróbować.
    Dziękuje!

    • Śliwka 12 listopada 2012 o 23:41

      Moja ulubiona, bardzo „szwedzka” wersja to chlebek, sałata, pasta jajeczna i krewetki:) Pozdrawiam

  • Katarzyna 10 listopada 2012 o 07:13

    Z podobnego przepisu piekłam bułeczki. Doskonały pomysł. Nigdy nie byłam w Szwecji ale Twój przepis wypróbuję już może na niedzielne śniadanie?!

    • anna 15 listopada 2012 o 13:50

      A kto zna przepis na male chlebki(bulki) na zakwasie z Finlandii bardzo ciemne, tez z dziurkami owalne ,dosc plaskie i pyszne.Szukam od dlugiego czasu.Turysci podobno wywoza te bulki- chlebki calymi workami , bo tak smaczne.A ja myslalam ,ze „Pollarbröd”piecze sie na patelni??Skorzystam z pewnych przepisow- tych zwlaszcza na zakwasie

      • Śliwka 15 listopada 2012 o 16:35

        Też słyszałam o sposobie pieczenia na patelni, ale skorzystałam z piekarnika:) Oczywiście ciasto jak najbardziej nada się także do „smażenia”. Pozdrawiam

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Ziarna słonecznika
Ziarna słonecznika
Wyjątkowo smakowite ziarna o naturalnie orzechowym smaku, które dzięki prażeniu stają się bardziej intensywne.
Dowiedz się więcej