Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Pomieszaj ze sobą na stolicy/blacie lub w misce mąki, drożdże i sól. Dodaj masło i śmietanę i zacznij zagniatać ciasto. Bardzo powoli zacznij dolewać wodę, cały czas zagniatając ciasto. Skończ gdy ciasto osiągnie jednolitą, elastyczną konsystencję i nie będzie się kleić do ręki.
pierwsze wyrastanie
90 min
pierwsze wyrastanie
2. Wsadź ciasto do miski, przykryj ją folią aluminiową i odłóż w ciepłe miejsce (na przykład niedaleko lekko rozgrzanego palnika) na ok. 1,5 h.
drugie wyrastanie
30 min
drugie wyrastanie
3. Po upływie tego czasu podziel ciasto na 6 równych części. Z każdej rozwałkuj placek o grubości ok. 05, cm. Ułóż gotowe ciasto na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odłóż w ciepłe miejsce, przykryte materiałową szmatką, na ok. 30 minut.
pieczenie
20 min
pieczenie
4. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Gdy placuszki urosną, zrób palcami co kilka milimetrów wgłębienia palcami i wstaw blachę do piekarnika. Piecz przez ok. 20 minut, aż placuszki lekko zbrązowieją. Odstaw do ostygnięcia.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe, to rozkosz prosto z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej