Pollarbröd to pieczywo bardzo popularne w Szwecji. Te bułeczki przypominające raczej placuszki są delikatne i przyjemnie miękkie, a to dzięki dodatkowi masła i śmietany.
Nie będę długo namawiać, tylko zamieszczę komentarz od Czytelniczki:
Też zakochałam się w tych placuszkach jak byłam w Szwecji! Szczególnie przepyszne bylo tam śniadanie którą bazą był ten chlebek do tego łosoś, awokado, jajko na twardo i pasta kawiorowa, która mi do smaku nie bardzo przypadła bo była bardzo intensywna i słona. Często wspominalam to cudo, wiec jak mam przepis będe musiała spróbować.
Dziękuje!
Chlebki wyszły bardzo dobre, ale niestety to nie jest smak Szweckiego pieczywa.
Dziękujemy za opinię. Mimo wszystko cieszę się, że smakowały.
Śmietanę mogę zastąpić jogurtem ?
Tak 🙂
W moim życiu również pojawił się epizod szwedzki oraz tamtejsza kuchnia. Chlebek jest pyszny, ale zmniejszyłabym ilość soli do 1 łyżeczki. 2 łyżeczki soli za bardzo zdominowały smak. pozdrawiam
Dzisiaj przez przypadek znalazłam Twój blog, jest wspaniały i smakowity. Ten chlebek też bardzo lubię (moja siostra mieszka w Szwecji) i nigdy nie zabraknie miejsca w walizce na przywiezienie mi tego chlebka. Cieszę się, że podałaś przepis na niego, na pewno go zrobię. Będę częstym gościem na Twoim blogu. Pozdrawiam
Też zakochałam się w tych placuszkach jak byłam w Szwecji! Szczególnie przepyszne bylo tam śniadanie którą bazą był ten chlebek do tego łosoś, awokado, jajko na twardo i pasta kawiorowa, która mi do smaku nie bardzo przypadła bo była bardzo intensywna i słona. Często wspominalam to cudo, wiec jak mam przepis będe musiała spróbować.
Dziękuje!
Moja ulubiona, bardzo „szwedzka” wersja to chlebek, sałata, pasta jajeczna i krewetki:) Pozdrawiam
Z podobnego przepisu piekłam bułeczki. Doskonały pomysł. Nigdy nie byłam w Szwecji ale Twój przepis wypróbuję już może na niedzielne śniadanie?!
A kto zna przepis na male chlebki(bulki) na zakwasie z Finlandii bardzo ciemne, tez z dziurkami owalne ,dosc plaskie i pyszne.Szukam od dlugiego czasu.Turysci podobno wywoza te bulki- chlebki calymi workami , bo tak smaczne.A ja myslalam ,ze „Pollarbröd”piecze sie na patelni??Skorzystam z pewnych przepisow- tych zwlaszcza na zakwasie
Też słyszałam o sposobie pieczenia na patelni, ale skorzystałam z piekarnika:) Oczywiście ciasto jak najbardziej nada się także do „smażenia”. Pozdrawiam