Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie

1. Wymieszaj ze sobą na stolicy/blacie lub w misce mąki, drożdże i sól. Dodaj masło, śmietanę i zacznij zagniatać ciasto. Bardzo powoli zacznij dolewać wodę, cały czas zagniatając ciasto. Skończ gdy ciasto osiągnie jednolitą, elastyczną konsystencję i nie będzie się kleić do ręki.

pierwsze wyrastanie
90 min
pierwsze wyrastanie

2. Wsadź ciasto do miski, przykryj ją folią aluminiową i odłóż w ciepłe miejsce (na przykład niedaleko lekko rozgrzanego palnika) na ok. 1,5 h.

drugie wyrastanie
30 min
drugie wyrastanie

3. Po upływie tego czasu podziel ciasto na 6 równych części. Z każdej rozwałkuj placek o grubości ok. 05, cm. Ułóż gotowe ciasto na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odłóż w ciepłe miejsce, przykryte materiałową szmatką, na ok. 30 minut.

pieczenie
20 min
pieczenie

4. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Gdy placuszki urosną, zrób palcami co kilka milimetrów wgłębienia palcami i wstaw blachę do piekarnika. Piecz przez ok. 20 minut, aż placuszki lekko zbrązowieją. Odstaw do ostygnięcia.

Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Ziarna słonecznika
Ziarna słonecznika
Wyjątkowo smakowite ziarna o naturalnie orzechowym smaku, które dzięki prażeniu stają się bardziej intensywne.
Dowiedz się więcej