Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Pomieszaj ze sobą na stolicy/blacie lub w misce mąki, drożdże i sól. Dodaj masło i śmietanę i zacznij zagniatać ciasto. Bardzo powoli zacznij dolewać wodę, cały czas zagniatając ciasto. Skończ gdy ciasto osiągnie jednolitą, elastyczną konsystencję i nie będzie się kleić do ręki.
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
2. Wsadź ciasto do miski, przykryj ją folią aluminiową i odłóż w ciepłe miejsce (na przykład niedaleko lekko rozgrzanego palnika) na ok. 1,5 h.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
3. Po upływie tego czasu podziel ciasto na 6 równych części. Z każdej rozwałkuj placek o grubości ok. 05, cm. Ułóż gotowe ciasto na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odłóż w ciepłe miejsce, przykryte materiałową szmatką, na ok. 30 minut.
pieczenie
pieczenie
4. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Gdy placuszki urosną, zrób palcami co kilka milimetrów wgłębienia palcami i wstaw blachę do piekarnika. Piecz przez ok. 20 minut, aż placuszki lekko zbrązowieją. Odstaw do ostygnięcia.
Smakowita
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 2 godz 20 min
Czas wyrastania: 2 godz
Czas wypieku: 20 min