Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

przygotowywanie składników
przygotowywanie składników
1. Mąkę przesiewamy do miski. Drożdże kruszymy, wrzucamy do miseczki i dodajemy łyżeczkę cukru. W rondelku podgrzewamy mleko z masłem, aż do rozpuszczenia. Odstawiamy do przestygnięcia. Do drożdży wlewamy 50 ml letniego mleka, mieszamy i odstawiamy na minimum 5 minut.
wyrabianie
wyrabianie
2. Do mąki dodajemy sól i cukier. Robimy wgłębienie w mące i wlewamy rozczyn. Zaczynamy mieszać składniki (mikserem lub drewnianą łyżką). Stopniowo wlewając pozostałe mleko wyrabiamy powoli ciasto. Po kilku minutach osiągnie formę elastycznej kuli.
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
3. Przekładamy ją do misy i przykrywamy folią spożywczą. Zostawiamy na półtorej godziny do wyrośnięcia.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
4. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 części. Z każdej porcji lepimy okrągłą bułeczkę, którą kładziemy na blasze wyłożonej pergaminem, w równych odstępach. Bułeczki przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na pół godziny.
pieczenie
pieczenie
5. Bułeczki chwilę przed pieczeniem oprószamy mąką. Na środku każdej bułki tępą stroną noża robimy nacięcie, aż do dołu. Czynność powtarzamy. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Bułeczki z przedziałek pieczemy 15 minut, aż się zarumienią. Upieczone studzimy przed podaniem na kuchennej kratce.
Smakowita
Ocena czytelników: 4.33 z 12 ocen
Czas całkowity: 2 godz 35 min
Czas wyrastania: 2 godz 20 min
Czas wypieku: 15 min