Przepis

przygotowywanie składników
5 min
przygotowywanie składników

1. Mąkę przesiewamy do miski. Drożdże kruszymy, wrzucamy do miseczki i dodajemy pół łyżki cukru. W rondelku podgrzewamy mleko z masłem, aż do rozpuszczenia. Odstawiamy do przestygnięcia. Do drożdży wlewamy 50 ml letniego mleka, mieszamy i odstawiamy na minimum 5 minut.

wyrabianie
5 min
wyrabianie

2. Do mąki dodajemy sól. Robimy wgłębienie w mące i wlewamy rozczyn. Zaczynamy mieszać składniki (mikserem lub drewnianą łyżką). Stopniowo wlewając pozostałe mleko wyrabiamy powoli ciasto. Po kilku minutach osiągnie formę elastycznej kuli.

pierwsze wyrastanie
90 min
pierwsze wyrastanie

3. Przekładamy ją do misy i przykrywamy folią spożywczą. Zostawiamy na półtorej godziny do wyrośnięcia.

drugie wyrastanie
30 min
drugie wyrastanie

4. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 części. Z każdej porcji lepimy okrągłą bułeczkę, którą kładziemy na blasze wyłożonej pergaminem, w równych odstępach. Bułeczki przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na pół godziny.

pieczenie
15 min
pieczenie

5. Bułeczki chwilę przed pieczeniem oprószamy mąką. Na środku każdej bułki tępą stroną noża robimy nacięcie, aż do dołu. Czynność powtarzamy. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Bułeczki z przedziałek pieczemy 15 minut, aż się zarumienią. Upieczone studzimy przed podaniem na kuchennej kratce.

Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe, to rozkosz prosto z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej