Chleb graham

Graham

Dokładnie dwa tygodnie temu przygotowywałam bułeczki grahamki (po przepis zapraszam tu). Byłam wtedy bardzo zadowolona z ich smaku i zapowiedziałam, że na stałe wejdą do mojego menu. Tak też się stało, chociaż dzisiaj pojawiają się w trochę innej formie – jako chleb :)

Warto do tego przepisu postarać się o znalezienie w sklepach mąkę typu graham (konkretnie typ 1850), która jest wersją pośrednią między tradycyjną mąką chlebową, a mąką pszenną razową (typ 2000). Chleby i bułki na mące graham mają charakterystyczny smak. Dodatkowo są o wiele zdrowsze od tradycyjnych wypieków pszennych.

Jeśli uda się Wam kupić taką mąkę (swoją dostałam w popularnym markecie) to gorąco zachęcam do spróbowania grahamek lub dzisiejszego przepisu na chleb graham :)

chleb graham

Chleb graham
Autor: 
Czas przygotowania: 
Czas pieczenia: 
Całkowity czas: 

 

Składniki
  • Chleb graham
  • 400 g mąki pszennej graham typ 1850
  • 50 g mąki pszennej chlebowej typ 650
  • 2 łyżeczki drożdży instant
  • 300 ml letniej wody
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka cukru

Instrukcja
  1. Mieszamy ze sobą suche składniki.
  2. W rondelku podgrzewamy wodę, aby była letnia.
  3. Stopniowo wlewamy ją zagniatając przez kilka minut ciasto (ok. 6 minut wystarczy).
  4. Ciasto będzie lekko lepiące. Pozostawiamy je w misce i przykrywamy ściereczką lub folią spożywczą.
  5. Stawiamy w ciepłym miejscu na godzinę do wyrośnięcia.
  6. Po godzinie krótki zagniatamy ciasto (widoczne na zdjęciu) i formujemy z niego podłużny bochenek.
  7. Kładziemy na blasze wyłożonej pergaminem. Przykrywamy ściereczką na 45 minut.
  8. Wyrośnięte ciasto nacinamy po skosie ostrym nożem i wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 220 stopni przez pół godziny.
  9. Wyciągamy z piekarnika i studzimy na pergaminie, drewnianej desce lub kuchennej kratce.

Newsletter

Zostaw swój adres e-mail - bezpłatnie powiadomimy Cię o nowych, chlebowych postach!

11 Odpowiedzi na “Chleb graham”

  1. Listopad 10, 2012 godz. 14:12 #

    pychotka ;) udało mi się.

  2. Aśka
    Grudzień 29, 2012 godz. 20:51 #

    Witam,
    Własnie zajadam chleb upieczony wg tego przepisu :) Podczas jego wyrastania czytałam z zapartym tchem inne przepisy- gratuluję pomysłów, strona jest bardzo pomocna, na pewno skorzystam z przepisu na chleb pieczony w garnku- mam taki chyba 30 letni, emaliowany, powinien dać radę :)
    Pozdrawiam!
    P.S. No dobra przyznam się- nie do końca z tego przepisu- użyłam zamiast mąki chlebowej 650 (wykupili w sklepie cały zapas czy co?) zwykłej tortowej – jest jej na tyle mało, że chleba nie zepsuła.

    • Grudzień 30, 2012 godz. 17:13 #

      Witam.
      Miło mi to czytać, mam nadzieję, że z chęcią będzie Pani korzystała też z innych przepisów :)
      Ps. Odrobina tortowej zamiast mąki chlebowej nie powinna mocno zaszkodzić wypiekowi.

  3. Marta
    Maj 1, 2013 godz. 17:26 #

    Witam.
    Udało mi się kupić mąkę graham i upiekłam chlebek. Jest świetny , pachnący i pyszny. Właśnie rośnie mi ciasto na bułeczki . Przepisy są na prawdę super i każdy dokładnie podane. Pozdrawiam.

  4. Kasia
    Sierpień 2, 2013 godz. 13:12 #

    piekłaś ten chlebek w piekarniku z termoobiegiem czy bez? bo niestety nie za bardzo się na tym znam, a wygląda smakowicie i chciałabym go upiec.. :)

    • Sierpień 2, 2013 godz. 15:06 #

      Chleb piekłam w klasycznym trybie góra-dół, jeśli używam termoobiegu, to zawsze zaznaczam w przepisie :)

      • Kasia
        Sierpień 4, 2013 godz. 16:12 #

        zrobiłam ten chlebek z połowy porcji – wyszedł pyszny ! chleby kupione nie dorównują w smaku własnoręcznie zrobionym.. :)

  5. Forrest
    Kwiecień 15, 2014 godz. 19:01 #

    Witam. A w żeliwnym garnku ile czasu piec? Jaka temperatura? Ile czasu pod przykryciem? Czy garnek z wrzątkiem włożyć i na jak dlugo?

Zostaw komentarz

Ocena: