Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Mieszamy ze sobą suche składniki. W rondelku podgrzewamy wodę, aby była letnia. Stopniowo wlewamy ją zagniatając przez kilka minut ciasto (ok. 6 minut wystarczy).
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
2. Ciasto będzie lekko lepiące. Pozostawiamy je w misce i przykrywamy ściereczką lub folią spożywczą. Stawiamy w ciepłym miejscu na godzinę do wyrośnięcia.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
3. Po godzinie krótki zagniatamy ciasto (widoczne na zdjęciu) i formujemy z niego podłużny bochenek. Kładziemy na blasze wyłożonej pergaminem. Przykrywamy ściereczką na 45 minut.
pieczenie
pieczenie
4. Wyrośnięte ciasto nacinamy po skosie ostrym nożem i wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez pół godziny. Wyciągamy z piekarnika i studzimy na pergaminie, drewnianej desce lub kuchennej kratce.
Smakowita
Ocena czytelników: 5 z 1 ocen
Czas całkowity: 2 godz 30 min
Czas wyrastania: 2 godz
Czas wypieku: 30 min