Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Mąki łączymy w misce z otrębami i solą. Dodajemy drożdże i mieszamy. Gotujemy wodę, aby była letnia, lecz nie gorąca. Najlepiej by osiągnęła temperaturę 35-40 stopni. Stopniowo wlewamy wodę i wyrabiamy ciasto przez niecałe 5 minut.
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
2. Wyrobione ciasto przekładamy do miski, przykrywamy czystą ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na godzinę.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
3. Po podwojeniu objętości ciasta, dzielimy je na 8 porcji i z każdej z nich formujemy okrągłą bułeczkę. Bułeczki kładziemy na blasze wyłożonej pergaminem i przykrywamy ściereczką. Stawiamy w ciepłym miejscu na 40 minut.
pieczenie
pieczenie
4. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Grahamki pieczemy przez 20 minut. Wyciągamy z piekarnika i przekładamy na kuchenną kratkę. Rozpuszczamy masło na wolnym ogniu. Masłem smarujemy jeszcze ciepłe grahamki, dzięki temu będą lśniące.
Smakowita
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 2 godz 20 min
Czas wyrastania: 2 godz
Czas wypieku: 20 min