Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Połącz ze sobą w misce lub na stolnicy mąkę, drożdże, sól i smalec. Powoli zacznij zagniatać ciasto dolewając ciepłą wodę. Dolewaj aż ciasto będzie miało elastyczną konsystencję, przypominającą ciepłą plastelinę. Od tego momentu zagniataj jeszcze przez 5 minut.
wyrastanie
120 min
wyrastanie
2. Przełóż ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia prostokątnej formy do pieczenia. Odłóż ciasto w ciepłe miejsce ( na przykład niedaleko lekko rozgrzanego palnika), przykryte materiałową szmatką na ok. 2 godziny.
pieczenie
30 min
pieczenie
3. Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Wstaw ciasto i piecz przez ok. 30 minut, aż zbrązowieje, a po wsadzeniu w nie wykałaczki, nie będzie się do niej przyklejało ciasto.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen

Wasze komentarze

  • Airiana 19 listopada 2012 o 22:44

    Moim zdaniem, to mąka razowa, chlebek nie będzie taki delikatny.

  • Marta 5 listopada 2012 o 09:04

    Witam.
    W przepisach jest mąka orkiszowa typu 630, ja ostatnio kupiłam mąkę orkiszową typu 1850 i mam pytanie czy mogę ją wykorzystać do pieczenia chlebka? Pozdrawiam.

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej