Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Pomieszaj ze sobą w misce mąkę, sól, cukier, drożdże i rozmaryn. Powoli dolewaj wody i zagniataj ciasto. Powinno osiągnąć odchodzącą od ręki, przypominającą ciepłą plastelinę konsystencję. Od tego momentu zagniataj jeszcze 5 minut.
wyrabianie
wyrabianie
2. Wsadź ciasto do miski, miskę przykryj folią aluminiową i odstaw w ciepłe miejsce ( na przykład niedaleko lekko rozgrzanego palnika) na ok. 2 godziny.
pieczenie
pieczenie
3. Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 240 stopni. Z ciasta na stolnicy uformuj rulon i podziel na 20 równych kawałków. Z każdego stwórz bardzo cienki rulon. Układaj na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Wstaw grissini i piecz przez ok 12 minut aż zbrązowieją. Odstaw do ostygnięcia
Smakowita
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 2 godz 12 min
Czas wyrastania: 2 godz
Czas wypieku: 12 min