Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, wrzucamy na rozgrzaną patelnię i podsmażamy na łyżeczce masła. Przyprawiamy solą i pieprzem. Do misy wsypujemy mąki, dodajemy puree ziemniaczane, zakwas, pokruszony twaróg, smażoną cebulkę i sól. Zaczynamy wlewać letnią wodę i wyrabiać ciasto ręcznie lub mikserem. Po ok. 5 minutach zostawiamy ciasto w misie.
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
2. Przykrywamy folią spożywczą lub ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu bez przeciągów.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
3. Po 2 godzinach przekładamy ciasto na oprószony mąką blat, formujemy okrągły bochenek. Wkładamy go do koszyka do wyrastania ciasta (wyłożonego ściereczką lub obsypanego mąką). Przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu.
pieczenie
pieczenie
4. Po 3 godzinach rozgrzewamy piekarnik do 250 stopni. Włączamy termoobieg, na dnie piekarnika stawiamy miseczkę z kostkami lodu lub wodą. Koszyk odwracamy dnem do góry i przerzucamy na blachę. Wkładamy do piekarnika i podpiekamy 10 minut. Zmniejszamy temperaturę do 200 stopni, wyłączamy termoobieg, ustawiamy tryb góra-dół i pieczemy 25-27 minut. Upieczony chleb studzimy przed krojeniem na kuchennej kratce.
Smakowita
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 5 godz 40 min
Czas wyrastania: 5 godz
Czas wypieku: 40 min