Przepis

przygotowywanie składników
5 min
przygotowywanie składników
1. Pokrój por w piórka. Rozgrzej tłuszcz na patelni i dodaj por. Smaż aż zmięknie (kilka minut), posyp cukrem i zalej wodą do jego wysokości. Smaż aż woda wyparuje a por stanie się lepki. Odstaw do ostygnięcia.
wyrabianie
5 min
wyrabianie
2. Pomieszaj ze sobą wszystkie składniki oprócz wody. Zacznij zagniatać ciasto rękami i powoli dolewać wodę. Dolewaj i zagniataj aż ciasto uzyska jednolitą konsystencję.
wyrastanie
480 min
wyrastanie
3. Do wyłożonej papierem do pieczenia 25-centymetrowej formy wstaw ciasto, uklep je w formie. Przykryj formę materiałową szmatką i odstaw w ciepłe miejsce na noc (co najmniej 8 godzin).
pieczenie
40 min
pieczenie
4. Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Wstaw foremkę do piekarnika i piecz ok. 35-40 minut aż ciasto zbrązowieje z góry. Wyjmij ciasto z formy i z papieru. Ostudź w temperaturze pokojowej na wyjętej kratce od piekarnika.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej