Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Mąkę przesiewamy do miski. Robimy w niej wgłębienie i wlewamy dokarmiony 10 godzin wcześniej zakwas. Wsypujemy łyżeczkę soli. Powoli zaczynamy wlewać letnią wodę i mieszać ze sobą składniki. W trakcie wyrabiania wlewamy też oliwę.
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
2. Po kilku minutach przekładamy wyrobione ciasto do oprószonej mąką misy i przykrywamy ją ściereczką. Stawiamy w ciepłym miejscu na 2 godziny.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
3. Po wyrośnięciu ciasta przekładamy je na oprószony mąką blat. Wyrabiamy ciasto przez 2-3 minuty, ciągnąc boki ciasta ku środkowi i odwracając je według wskazówek zegara i powtarzając czynność. Na koniec ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o bokach ok. 20x30 cm i o grubości 1,5 cm. Naciągamy ciasto na wałek i przenosimy je ostrożnie na blachę (u mnie wyłożoną pergaminem). W cieście robimy palcem dziurki mniej więcej w centymetrowych odstępach. W dziurkach umieszczamy plasterki oliwek. Blachę z ciastem przykrywamy ściereczką i stawiamy w cieple na 2 godziny.
pieczenie
pieczenie
4. Po tym czasie pieczemy focaccię w rozgrzanym piekarniku o temperaturze 220 stopni, przez 30 minut. Upieczony chlebek studzimy przed podaniem.
Smakowita
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 5 godz
Czas wyrastania: 4 godz 30 min
Czas wypieku: 30 min